Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Graan be- en verwerkende industrie - Nieuws

Stemming resultaat Cao Graan 2018-2020

CNV Vakmensen heeft samen met de andere vakbonden een onderhandelingsresultaat gesloten voor de nieuwe cao Graanbe- en verwerkende bedrijven per 1 juni 2018.

We hebben de loonsverhoging naar voren gehaald: 2,5% in het 1e jaar en 2,5% in het 2e jaar. En een premieverlaging van pensioen voor alle werknemers van 1% per 2019. Stemmen over het onderhandelingsresultaat kan tot en met 31 mei a.s.

Cao-onderhandelingen

Werkgevers hadden in april een laatste bod gedaan voor een nieuwe cao.
Ook CNV Vakmensen wilde na beraad een onderhandelingsresultaat afsluiten op basis van dit laatste bod. In dit onderhandelingsresultaat zijn een aantal extra afspraken gemaakt. 

De looptijd van de cao is 2 jaar, van 1 juni 2018 tot 1 juni 2020. De loonsverhoging is 2,5% per 1 juni 2018 en 2,5% per 1 juni 2019 geworden. (In het laatste bod van werkgevers was dit 2% in 2018 en 3% in 2019. Er is dus een 0,5% van 2019 naar 2018 voren geschoven).

De pensioenpremie van alle werknemers wordt verlaagd met 1%. Ook als je huidige premie al lager is dan de premie, die in de cao wordt genoemd. Betaal je helemaal geen pensioenpremie en kan de premie dus ook niet verlaagd worden, dan wordt het salaris met 0,5% verhoogd. De vakvolwassen leeftijd voor het winkelpersoneel wordt verlaagd van 22 naar 21 jaar.

Vanwege wijziging in de (uitleg van) wet minimum loon over overwerk en vakantiegeld per
1 januari 2018, was er bij werkgevers behoefte aan het vastleggen/verduidelijken van de bestaande situatie. Bij uitbetaling van overwerk gaat je vakantietoeslag niet omhoog. Bij opname van overwerk in tijd gaat je vakantietoeslag niet omlaag. 

De complete tekst van het onderhandelingsresultaat is te vinden aan de rechterkant van de pagina. 

Stemming

CNV Vakmensen is tevreden over het bereikte onderhandelingsresultaat. Meer zat er niet in. Wij adviseren de CNV-leden om in te stemmen met dit onderhandelingsresultaat, omdat de loonsverhoging en pensioenpremieverlaging ruim voldoende zijn, de cao op een aantal punten verbeterd wordt (financieel advies voor pensionering, partnerverlof en opnieuw gekeken wordt naar de mogelijkheden rond duurzame inzetbaarheid inclusief 80-90-100%) en er voor personeel geen verslechteringen inzitten.

CNV-leden kunnen tot en met 31 mei 2018 stemmen over het onderhandelingsresultaat via deze link of via bijgesloten stemformulier.

Vragen?

Heb je vragen of opmerkingen over het onderhandelingsresultaat, dan kun je terecht bij de CNV-kaderleden in het eigen bedrijf en bij CNV-bestuurder Frans van de Veen.

De CNV-onderhandelingsdelegatie,
Johan Velthuis en Arjen Zuidema, kaderleden

Frans van de Veen
Bestuurder vakbondsbestuurder
M: 06 51 60 19 65
E: f.veen@cnvvakmensen.nl

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid