Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Graan be- en verwerkende industrie - Nieuws

Stemming cao-onderhandelingsresultaat Graan

Afgelopen week is een onderhandelingsresultaat bereikt voor de nieuwe cao Graan per 1 april 2014. Zie hiervoor ook de CNV-nieuwsbrief van afgelopen week.

De cao-onderhandelingen zijn dit jaar moeizaam verlopen. In eerste instantie wilde werkgevers afspraken kunnen maken met de eigen ondernemingsraad over afwijkingen van de cao. Dit voorstel is na kritiek van vakbonden zelf en van de achterban van vakbonden ingetrokken. Uiteindelijk is dit onderhandelingsresultaat bereikt. De volledige tekst van het onderhandelingsresultaat is bijgesloten.

De loonsverhoging van 2% is lager dan onze inzet, maar wel hoger dan de verwachte inflatie in 2014. Daarnaast gaan werknemers een iets lagere premie betalen voor pensioen vanaf 2015: 15,01% (2015) in plaats van 15,22% (2014) en wordt het pensioen aangepast aan de nieuwe fiscale grenzen. De pensioenpremie voor werkgevers blijft gelijk. Het persoonlijk ontwikkelingsbudget voor scholing om de eigen arbeidsmarktpositie te verbeteren wordt een structurele afspraak. Tot nu toe was er sprake van een pilot. Ook gaat het persoonlijk ontwikkelingsbudget omhoog naar 1.000 euro per twee jaar.

In de onderhandelingen is dit het maximaal haalbare gebleken. CNV Vakmensen vindt, gezien het moeizame onderhandelingsproces, dit onderhandelingsresultaat voldoende en adviseert de leden om in te stemmen met het onderhandelingsresultaat.

Leden kunnen tot en met 9 juli 2014 schriftelijk stemmen. Het stemformulier is bijgesloten. Ook kan er gestemd worden per mail.

Indien per schriftelijke stemming het onderhandelingsresultaat wordt afgewezen, dan zal CNV Vakmensen ledenvergaderingen organiseren over het bereikte onderhandelingsresultaat om zo de leden te raadplegen.

Heeft u vragen over het onderhandelingsresultaat, dan kunt u terecht bij de CNV-kaderleden uit de CNV cao-commissie Graan en bij CNV-bestuurder Frans van de Veen, telefoon CNV Vakmensen regiokantoor Breda 076-5724670 en mail f.veen@cnvvakmensen.nl

 

CNV Vakmensen
Frans van de Veen, vakbondsbestuurder

Bijlagen (downloads):
-          Tekst onderhandelingsresultaat
-          Stemformulier 
Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid