Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Graan be- en verwerkende industrie - Nieuws

Oproep ondertekenen petitie voor betere cao Graan

Op 25 maart 2014 is de derde onderhandelingsronde geweest voor de nieuwe cao Graan per 1 april 2014. De werkgevers hebben geen mandaat voor een betere cao. Daarom roept CNV Vakmensen werknemers op om de vakbondspetitie te ondertekenen.

Op bedrijfsniveau

Vanuit de vakbonden is opnieuw aangegeven, dat onze achterban wil dat wij als vakbonden arbeidsvoorwaarden uitonderhandelen, indien nodig op bedrijfsniveau. Zeker als het gaat om verslechtering. De werkgevers willen de mogelijkheid om samen met de eigen OR afspraken te maken over andere invulling van de arbeidsvoorwaarden in de cao. Het totale niveau zou dan wel gelijk moeten blijven, maar op verschillende punten is het slechter dan de huidige cao en op andere punten is het beter. Het gaat de werkgever dus kennelijk niet om de inhoud, maar om de onderhandelingsposities (vakbond of OR).

Geen mandaat werkgevers

Gezien bovenstaande heeft de werkgeversdelegatie geen mandaat om arbeidsvoorwaarden te verbeteren in de cao en biedt een magere 1% loonsverhoging.

CNV Vakmensen wil de cao wel verbeteren en stelt onder andere voor:

  • een loonsverhoging voor van 3%, zodat werknemers daadwerkelijk meer kunnen besteden;
  • verbetering van de reiskostenvergoeding woon-werk;
  • invoering van de 80% werken-90% salaris-100% pensioenopbouwregeling om oudere werknemers meer hersteltijd te geven. Deelname op vrijwillige basis;
  • verhoging van het employability budget naar € 750 per jaar.

De onderhandelingen zitten daarmee op slot. Daarom roept CNV Vakmensen de werknemers op om de insteek van vakbonden te ondersteunen.

Petitie

Tot 4 april 2014 roepen wij werknemers op om de bijgesloten petitie te ondertekenen. Steun de inzet van vakbonden voor een betere cao Graan. Verzamel met elkaar de handtekeningen op één petitie en biedt deze aan de eigen werkgever en mail een kopie naar CNV Vakmensen en de andere vakbonden.

Volgende ronde

De volgende ronde is 8 april 2014. Voorafgaand worden de ondertekende petities ook aangeboden aan de werkgeversdelegatie van Nevedi. Wij verwachten dan werkgevers met mandaat om wel een betere cao Graan af te spreken.

Wil je reageren op deze nieuwsbrief, dan horen wij het graag via de kaderleden op het eigen bedrijf en via bestuurder Frans van de Veen. Frans van de Veen is te bereiken via e-mail f.veen@cnvvakmensen.nl en via regiokantoor Breda, op telefoonnummer
076-57 24 670

De onderhandelingsdelegatie van CNV Vakmensen
Frans van de Veen, bestuurder
Cees Neels en Arend Kok, kaderleden
Downloads

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid