Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Graan be- en verwerkende industrie - Nieuws

Onderhandelingsresultaat Graan-cao

Vakbonden hebben op vrijdag 16 juni een onderhandelingsresultaat Cao Graan bereikt, geldig van 1 april 2017 t/m 31 mei 2018. Wij leggen het resultaat met een positief advies ter stemming aan jullie, de leden van CNV Vakmensen, voor.

De complete tekst van het resultaat tref je in de bijlage aan. 

Het onderhandelingsresultaat

De cao-commissie Graan van CNV Vakmensen is positief over het onderhandelingsresultaat, omdat 

 • de loonsverhoging van 2% per 1 april 2017 ruim boven de verwachte inflatie in 2017 is;  
 • de langere looptijd van 14 maanden wordt gebruikt om de tijdelijke extra premie van 0,7% van de pensioengrondslag voor het Molenaarspensioenfonds te financieren;
 • en als deze premie niet meer nodig is, alle werknemers in de sector minder pensioenpremie gaan betalen.
 • de bodem in het scholingsbudget per bedrijf verhoogd wordt van 0,5% naar 1% van de loonsom. Hierdoor wordt ook in de bedrijven, die weinig aan duurzame inzetbaarheid doen, scholing gestimuleerd.
 • In het onderhandelingsresultaat is afgesproken, dat in de sector geen gebruik wordt gemaakt van een oproepovereenkomsten met uitgestelde prestatieplicht. Dit is een 0-urencontract, waarbij de werknemer bij tijdige oproep door de werkgever verplicht is te komen werken en alleen gewerkte uren betaald krijgt. Indien geen werk is er ook geen sprake voor loondoorbetaling. CNV Vakmensen vindt dit samen de andere cao-partijen voor werknemers geen goede contractvorm en daarom wordt dit soort 0-urencontracten in de cao Graan verboden.

  We betreuren het dat werkgevers ook in deze onderhandelingen niet bereid zijn geweest om een 80% werken met 90% salaris en 100% pensioenopbouw af te spreken voor oudere werknemers. Maar dit bleek opnieuw niet haalbaar. CNV Vakmensen vindt het wel belangrijk om een nieuwe cao af te spreken voor de diervoerderbedrijven en graanhandel inclusief een goede cao-loonsverhoging.

Kaderleden uit middelgrote en kleine bedrijven

De cao-commissie van CNV Vakmensen is op zoek naar meer leden uit middelgrote en kleine bedrijven om actief te worden in deze cao-commissie. De commissie bespreekt gemiddeld 4x per jaar de ontwikkelingen in de sector en de arbeidsvoorwaarden. Vakbondsverlof is in de cao geregeld en jouw vakbond vergoedt de reiskosten. Iets voor jou? Bel of mail mij. 

Vragen

Heb je nog vragen of opmerkingen over het resultaat, dan kun je zowel bij de kaderleden op je eigen locatie/bedrijf terecht of bij mij.

Frans van de Veen
bestuurder CNV Vakmensen
E f.veen@cnvvakmensen.nl
M 06 51 60 19 65

 

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

 • Deskundig advies over werk en inkomen
 • Rechtshulp voor werk en inkomen
 • Rechtshulp voor privé situaties
 • Hulp bij je belastingaangifte
 • Korting op verzekeringen
 • Informatie en advies bij ziekte

Word lid