Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Graan be- en verwerkende industrie - Nieuws

Insteek van het CNV voor de nieuwe cao Graan 2013

Op 11 maart 2013 starten de cao-onderhandelingen voor de nieuwe cao Graan per 1 april 2013. CNV Vakmensen zet in op duurzame inzetbaarheid en ontwikkeling van werknemers, goede afspraken over pensioen en pensioenpremie en een reële loonsverhoging.

De cao-voorstellen van CNV Vakmensen voor de nieuwe cao Graan

 1. Een looptijd van één jaar, twee jaar is bespreekbaar mits goede afspraken gemaakt kunnen worden over onze cao-voorstellen. 
 2. Een loonsverhoging van 2,5% per 1 april 2013. 
 3. Uitbreiden van de werkingssfeer van de cao Graan. Hierbij gaat het om zowel de bedrijfsactiviteiten als de boven cao’ers tot 215 ORBA-punten.
 4. Verhogen van de reiskostenvergoeding woon-werkverkeer naar € 0,19 per kilometer. De kilometervergoeding woon-werkverkeer ook toepassen voor werknemers onder de afstand van <st1:metricconverter productid="10 kilometer">10 kilometer</st1:metricconverter> woon-werk en de route berekenen via de openbare weg vanaf <st1:metricconverter productid="0 kilometer">0 kilometer</st1:metricconverter> en pont. Tol- en bruggelden worden volledig vergoed naast de kilometervergoeding indien dit onderdeel is van de berekende route (art 5.6 cao Graan).
 5. Een paritaire studie doen naar meerkeuzemogelijkheden op arbeidsvoorwaarden op initiatief van de werknemer in de cao.
 6. Invoering van een 80-90-100% regeling voor 60+’ers om zo beter te kunnen herstellen. Hierbij wordt 80% gewerkt tegen 90% salaris en 100% pensioenopbouw.
 7. De pilot persoonlijk ontwikkelingsbudget wordt omgezet naar een structurele cao-afspraak, waarbij werknemer een budget heeft van € 750,- per jaar.
 8. Een werknemer, die een niet functiegebonden scholing in eigen tijd doet, heeft de mogelijkheid om voor een periode van maximaal één jaar 80% te gaan werken tegen 90% loon en 100% pensioenopbouw.
 9. In de digitale arbocatalogus wordt het onderwerp werkdruk opgenomen. Daarnaast wordt onderzoek gedaan naar werkdruk in de verschillende bedrijven en krijgen werknemers de mogelijkheid om onder werktijd een cursus “omgaan met werkdruk” te doen (maximaal drie dagen).
 10. De nationale feestdag van het nieuwe staatshoofd, 27 april, wordt een feestdag in de cao (art 3.7. cao Graan).
 11. In de pensioenregeling komt een mogelijkheid om individueel extra pensioen te sparen. De consignatiediensttoeslag wordt pensioengevend. 
 12. De werknemerspremiepensioen wordt één premie op basis van de pensioengrondslag. De verhouding voor de pensioenkosten tussen werknemer en werkgever wordt in een aantal jaar omgebouwd van nu gemiddeld 56% werknemer en 44% werkgever naar 40% werknemer en 60% werkgever.
 13. De toeslag voor verschoven uren gaat omhoog van 18% naar 25% (art 5.2. lid 4).
 14. De toeslag voor overwerk in nachturen op doordeweekse dagen (behalve de maandag) wordt verhoogd van 50% naar 60%. De nacht is van 00.00 uur tot 06.00 uur (art 4.6.1. lid 4a).

Vragen en/of opmerkingen
Heb je vragen en/of opmerkingen over de cao-onderhandelingen, dan kun je terecht bij de CNV-kaderleden op je eigen locatie en bij CNV-bestuurder Frans van de Veen, via regiokantoor te Breda, telefoonnummer 076-5724670 en per e-mail via f.veen@cnvvakmensen.nl

Via de CNV nieuwsbrieven word je op de hoogte gehouden van de cao-onderhandelingen in de Graan.

CNV-onderhandelingsdelegatie
De onderhandelingsdelegatie van CNV Vakmensen bestaat deze onderhandelingen uit de CNV-kaderleden Johan Velthuis en Kees Neels en CNV-bestuurder Frans van de Veen.

Frans van de Veen
bestuurder

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

 • Deskundig advies over werk en inkomen
 • Rechtshulp voor werk en inkomen
 • Rechtshulp voor privé situaties
 • Hulp bij je belastingaangifte
 • Korting op verzekeringen
 • Informatie en advies bij ziekte

Word lid