Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Graan be- en verwerkende industrie - Nieuws

Graan-werkgevers willen cao en ook decentralisatie

Op 9 maart 2015 zijn de onderhandelingen gestart voor de nieuwe cao Graan per 1 april 2015. CNV Vakmensen wil onder andere een loonsverhoging van 2,5% per jaar en invoering van een individueel scholingsbudget.

De werkgevers willen de mogelijkheid hebben om binnen de cao decentraal arbeidsvoorwaarden te kunnen afspreken met de eigen ondernemingsraad. Op 23 maart 2015 is de tweede onderhandelingsronde.

Loonsverhoging
De verwachte inflatie over 2015 is 1%. CNV Vakmensen wil dat werknemers daadwerkelijk meer kunnen gaan besteden. Wij stellen daarom een loonsverhoging voor van 2,5% per jaar. De werkgeversorganisatie Nevedi heeft nog geen concreet loonbod gedaan. Eerst willen de werkgevers afwachten of de pensioenpremie voor 2016 omhoog gaat op basis van de nieuwe rekenregels.

Duurzame inzetbaarheid
Afgelopen jaar heeft CNV Vakmensen samen met andere cao-partijen gekeken naar de mogelijkheden voor een ander (cao)beleid op het gebied van duurzame inzetbaarheid. Hierbij is gekeken naar de mogelijkheden voor werknemers om te ontwikkelen, benutten, behouden en ontzien. Centraal hierbij staat het functioneringsgesprek, waarbij jaarlijks afstemming plaatsvindt tussen leidinggevende en werknemer over zijn of haar mogelijkheden om zich te ontwikkelen, de capaciteiten te benutten zonder op te branden, capaciteiten anders in te zetten binnen de organisatie en mogelijkheden om de werknemer te ontzien vanwege het te belastende werk.

Daarnaast zijn wij aan het kijken naar mogelijkheden in de cao voor een individueel duurzaam inzetbaarheidsbudget. Werkgevers willen de extra vakantiedagen op basis van diensttijd en/of leeftijd omzetten naar een individueel budget voor tijd en voor scholing, waarbij je ook zelf dagen kunt sparen om op oudere leeftijd op te kunnen nemen.

CNV Vakmensen wil wel een duurzaam inzetbaarheidsbudget in tijd, maar los daarvan een apart individueel scholingsbudget. Daarnaast willen vakbonden voor werknemers van 60 jaar en ouder de extra vrije tijd van 66 uur per jaar behouden en deze werknemers de individuele keuzemogelijkheid te geven om 80% te werken met 90% salaris en 100% pensioenopbouw.

Decentralisatie
Werkgevers willen al een aantal jaar de mogelijkheid om in het eigen bedrijf met de eigen ondernemingsraad afspraken te kunnen maken, die afwijken van de cao. Ook in negatieve zin. Vakbonden zijn kritisch hierover. Wij willen geen ruimte voor negatieve afwijkingen van de cao. Wel kunnen wij ons voorstellen, dat een nieuwe arbeidsvoorwaarde voor een deel decentraal ingevuld wordt. Denk bijvoorbeeld aan de verdere invulling van de combinatie werk en mantelzorg. De discussie hierover wordt vervolgd.

De volgende onderhandelingsronde is op 23 maart 2015. Wij houden je op de hoogte van verdere cao-ontwikkelingen.

Frans van de Veen
bestuurderCees Neels en Johan Velthuis
kaderleden
Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid