Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Graan be- en verwerkende industrie - Nieuws

Geen grote stappen in CAO-onderhandelingen Graan

Tijdens de 2e onderhandelingsronde CAO Graanbe- en verwerkende bedrijven is nog geen echte vooruitgang gemaakt. Werkgevers hebben eerste loonbod gedaan van 1% pensioenpremieverlaging voor werknemers en 1% loonsverhoging. Dat vindt CNV Vakmensen veel te weinig. De volgende ronde is 20 april 2018.

Duurzame inzetbaarheid

Vakbonden en werkgevers vinden het belangrijk om afspraken te maken over Duurzame inzetbaarheid. CNV Vakmensen heeft voorstellen gedaan over invoering van een 80% werken-90% loon-100% pensioenopbouw voor oudere werknemers, pensioenadvies voorafgaand aan pensionering en mogelijkheid om minder nachtdiensten te werken. Werkgevers willen in een studie-afspraak het onderwerp duurzame inzetbaarheid uitwerken, waarbij ook gekeken wordt naar een duurzaam inzetbaarheidsbudget voor alle werknemers. CNV Vakmensen wil al in deze CAO-ronde concrete verbeteringen afspreken en niet alles doorschuiven naar een studie-afspraak. In een studie wil CNV Vakmensen kijken naar alle levensfases, maar dit doen met extra cao -afspraken en niet door het herverdelen van vrije tijd van oud naar jong. Ook mogen nieuwe afspraken niet te koste gaan van scholing.

Loon

Werkgevers hebben een eerste loonbod gedaan voor een CAO van één jaar. De lonen willen werkgevers verhogen met 1% en de pensioenpremie van werknemers verlagen met 1%. (De werkgeverspremie gaat dan omhoog met 1%.) Het loonbod vindt CNV Vakmensen veel te laag. Werknemers in de Graan verdienen een beter bod. Wij hebben in een 2 jarige cao voorsteld om de lonen te verhogen met 3% en 3,5%. De pensioenpremie van werknemers in verhouding tot de premie van werkgevers verlagen vinden wij wel een goede zaak. Werknemers betalen nu te veel. Ook CNV Vakmensen heeft hier voorstellen voor gedaan.

Werkgevers hebben afwijzend gereageerd om onze andere voorstellen om vergoedingen voor werknemers te verbeteren (reiskosten woon-werkverkeer) of premies te betalen (WGA-hiaatverzekering).

Volgende ronde

De 3e onderhandelingsronde is op 20 april 2018. Dan moet blijken of we het eens kunnen worden over een goed CAO-resultaat. We houden je op de hoogte.

Mede namens Johan Velthuis en Arjen Zuidema, kaderleden

Frans van de Veen, vakbondsbestuurder
E: f.veen@cnvvakmensen.nl
M: 06-51601965

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid