Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Graan be- en verwerkende industrie - Nieuws

CNV wil meer loon in de cao Graan

De voorstellen van CNV Vakmensen voor de nieuwe cao Graan per 1 juni 2018 zijn gericht op een duidelijke verbetering van het loon, en op duurzame inzetbaarheid. Zeker nu werknemers langer door moeten werken vanwege opschuivende AOW-leeftijd. De onderhandelingen starten op 9 maart.

De voorstellen van CNV Vakmensen zijn vastgesteld na ledenraadpleging. Hieruit kwam naar voren dat CNV-leden een duidelijke loonsverhoging willen en verwachten. De voorstellen met toelichting staan onder 'Downloads'.

CNV Cao-delegatie

De CAO-delegatie van CNV Vakmensen bestaat dit jaar uit de CNV-kaderleden Johan Velthuis en Arjen Zuidema en CNV-bestuurder Frans van de Veen.

WGA-hiaatverzekering

In de cao is geregeld dat werknemers kunnen deelnemen aan een WGA-hiaatverzekering. Deze verzekering regelt dat bij arbeidsongeschiktheid van 35% of meer, het inkomen en/of de uitkering aangevuld wordt tot 70% van het loon. Dit is in vergelijking tot het oude inkomen en indien er voldoende gewerkt wordt is er ook een extra aanvulling (zie art 6.4 van de cao).

De WGA-uitkering loopt tot de AOW-datum. Omdat deze AOW-leeftijd steeds opschuift, is het nodig om de WGA-hiaatverzekering langer door te laten lopen tot de nieuwe AOW-datum. Per 1 januari 2018 is dit geregeld voor de mantelovereenkomst van de cao.

Kosten verzekering

De kosten van de verzekering gaan omhoog vanwege langere doorbetaling tot AOW-datum. De premie is daarom per 1 januari 2018 omhoog gegaan van 0,3% naar 0,35% van het loon. Ook de bedrijven met een eigen WGA-hiaatverzekering zullen de aanpassing met de opschuivende AOW-leeftijd moeten doen en kunnen pas daarna de premie verhogen naar maximaal 0,35%.

Op je loonstrookje van januari kun je controleren of deze aanpassing gedaan is. Maar dan moet je ook de bevestiging hebben gehad van wijziging van de voorwaarden van WGA-hiaatverzekering.

CNV Vakmensen
Frans van de Veen, vakbondsbestuurder
f.veen@cnvvakmensen.nl
o6-51601965


Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid