Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Graan be- en verwerkende industrie - Nieuws

Cao-onderhandelingen Graan moeizaam van start

Op 5 maart 2014 zijn de onderhandelingen gestart voor de nieuwe cao Graan per 1 april 2014. CNV Vakmensen zet onder andere in op een 2-jarige cao met 2 x 3% loonsverhoging en een eigen scholingsbankrekening.

Werkgevers willen de mogelijkheid om met de eigen ondernemingsraad andere afspraken te maken over arbeidsvoorwaarden uit de cao. CNV Vakmensen ziet hier veel haken en ogen aan zitten.

CNV-voorstellen
CNV Vakmensen heeft de eigen cao-voorstellen toegelicht. Deze voorstellen staan ook in de vorige nieuwsbrief van 17 februari 2014. Belangrijke voorstellen zijn:

  • In een 2-jarige cao 2 x 3% loonsverhoging.
  • Verbetering reiskostenvergoeding woon-werkverkeer.
  • Individuele scholingsbankrekening, waarop € 150 per jaar wordt gestort.
  • Meer hersteltijd voor oudere werknemers door 80% te kunnen werken met 90% salaris en 100% pensioenopbouw.

Werkgeversvoorstellen
De werkgevers willen de mogelijkheid om samen met de eigen ondernemingsraad afspraken te maken om af te wijken van de cao. Het totale niveau zou dan wel gelijk moeten blijven, maar op punten is het slechter dan de cao en op andere punten is het beter. De werkgevers verwachten dat zij met de eigen OR afspraken kunnen maken, die beter aansluiten op wat nodig is in het bedrijf en waaraan behoefte is in het bedrijf. Concrete voorstellen zijn er echter niet.

Reacties
Vakbonden vinden dit voorstel van werkgevers te vaag en voelen er niet voor om cao-arbeidsvoorwaarden van werknemers bindend te laten verslechteren door een deal met de ondernemingsraad. Wel kan CNV Vakmensen zich voorstellen, dat er op specifieke gebieden arbeidsvoorwaarden nader ingevuld worden op bedrijfsniveau en hierbij de ondernemingsraad instemming heeft. Maar dan moet eerst duidelijk zijn over welke onderwerpen het gaat (en dan niet bezuinigingen op de toeslagen in verband met flexibiliteit): er moet sprake zijn van toetsing door cao-partijen, de ondernemingsraad heeft daadwerkelijk een onafhankelijke positie ten opzichte van de werkgever en de cao geldt ook voor het gehele personeel binnen het bedrijf behalve de hoogste functies.
Gezien de reactie van vakbonden willen werkgevers niet reageren op de voorstellen van vakbonden en bieden in een 1-jarige cao met een loonsverhoging van 1%.

Moeizaam
Kortom: de cao-onderhandelingen zijn dit jaar moeizaam van start gegaan.
Op 10 maart is de volgende cao-ronde. Hopelijk hebben de werkgevers dan meer te bieden. Anders blijft het moeizaam gaan. Via de CNV-nieuwsbrieven word je op de hoogte gehouden.

Vragen
Voor vragen over de cao kun je terecht bij de CNV-kaderleden in het eigen bedrijf en bij CNV-bestuurder Frans van de Veen, telefoon 076-5724670 (CNV Vakmensen Breda), mail f.veen@cnvvakmensen.nl of via CNV Info 030-7511007.

Namens onderhandelingsdelegatie van CNV Vakmensen
Frans van de Veen, vakbondsbestuurder
Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid