Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Graan be- en verwerkende industrie - Nieuws

Cao-onderhandelingen Graan komen langzaam op gang

Op 16 maart 2017 is de tweede onderhandelingsronde geweest voor de nieuwe Cao Graan. Naast gesprekken over een te lage pensioenpremie bij Molenaarspensioenfonds is nog geen vooruitgang geboekt in de onderhandelingen. Werkgever moeten nog reageren op de voorstellenbrief van CNV Vakmensen.

Pensioenpremie
Vanaf 2016 betalen werknemers een pensioenpremie bij het Molenaarspensioenfonds 15,26% van de pensioengrondslag en werkgevers 13,35% van de pensioengrondslag. Het fonds heeft nu aangegeven, dat de kostprijs van het pensioen de afgelopen jaren omhoog is gegaan en dat gezien de huidige financiële situatie van het fonds ook de pensioenpremie omhoog zou moeten. Cao-partijen zijn hier niet blij mee. CNV Vakmensen vindt de premie van werknemers al te hoog. De discussie hierover loopt. 

Duurzame inzetbaarheid
CNV Vakmensen wil voor oudere werknemers en jongere werknemers mogelijk maken, dat een periode 80% gewerkt wordt tegen 90% salaris en 100% pensioenopbouw.
Voor oudere werknemers kan dit voorafgaand aan pensionering en voor jongere werknemers na minimaal 5 jaar dienstverband. Werkgevers vinden dit een te dure regeling. 

Klokurenmatrix
Werkgevers willen op bedrijfstakniveau afspraken maken voor de beloning van werken op afwijkende uren, waarna met de ondernemingsraad allerlei verschillende roosters kunnen worden afgesproken zonder dat vakbonden hierbij betrokken zijn. Vakbonden willen dit niet. Hoogstens willen wij op bedrijfsniveau een afspraak maken voor een klokurenmatrix met de mogelijkheid om deze afspraak ook weer te kunnen intrekken. 

De volgende onderhandelingsronde is op 27 maart. We houden je op de hoogte. 

Frans van de Veen
Bestuurder CNV Vakmensen
M: 06 51 60 19 65
E: f.veen@cnvvakmensen.nl 

Mede namens de onderhandelingsdelegatie van CNV Vakmensen,
Johan Velthuis en Jan van Niejenhuis, kaderleden

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid