Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Graan be- en verwerkende industrie - Nieuws

Agrifirm komt chauffeurs veevoertransport tegemoet

CNV Vakmensen heeft met Agrifirm Feed afspraken gemaakt over de voorwaarden waaronder het transport van veevoer wordt uitbesteed. De leden hebben hiermee ingestemd. De aangekondigde acties bij de producent van veevoer zijn hiermee van de baan.

Agrifirm Feed ziet het transport niet langer als kernactiviteit en wil het werk uitbesteden. Dat raakt direct de ruim honderd werknemers die bij Agrifirm Feed het transport verzorgen. Aanvankelijk was het bedrijf niet bereid om de werknemers hiervoor op een behoorlijke manier te compenseren.  

Grote gevolgen  

"Uitbesteding heeft voor de werknemers grote gevolgen", zegt Frans van de Veen, onderhandelaar van CNV Vakmensen. "Het betekent een overstap naar een ander bedrijf, met mindere goede arbeidsvoorwaarden. Dat kan natuurlijk niet zomaar. Agrifirm moet dit fatsoenlijk regelen, met voldoende garanties en een financiële compensatie."  

Compensatie  

De vakbonden hebben Agrifirm Feed - na een ultimatum en actiedreiging - er deze week uiteindelijk toe kunnen bewegen om alsnog in de buidel te tasten. De afspraken houden onder andere het volgende in:

  • Agrifirm Feed biedt een eenmalige financiële compensatie voor het verschil in arbeidsvoorwaarden (berekend over een periode van 10 jaar, tot 65-jarige leeftijd.
  • Agrifirm Feed doet een eenmalige storting in de nieuwe pensioenregeling (hiervoor worden het verschil in pensioenregeling en -premie bereikend over een periode van 15 jaar, tot 65-jarige leeftijd).
  • Werknemers van 60 jaar en ouder blijven gewoon in dienst bij Agrifirm Feed, en worden alleen gedetacheerd. Agrifirm Feed houdt de komende 7,5 verantwoordelijkheid voor de werkgelegenheid.
  • Werknemers die in die periode hun baan kwijtraken, kunnen rekenen op bemiddeling naar vast werk bij een ander transportbedrijf. Als dit niet lukt, kunnen zij terugvallen op het sociaal plan van Agrifirm Feed.

Akkoord  

De vakbondsleden zijn hiermee akkoord gegaan. Van de Veen: "We zijn het nog steeds niet eens met de uitbesteding, maar door de gemaakte afspraken wordt de overgang wel acceptabeler. De aangekondigde acties gaan nu niet door."  

Agrifim Feed heeft vestigingen in Drachten, Meppel, Zwolle, Veghel en Oss.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid