Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Bavaria - Nieuws

Stemming reparatie 3e WW-jaar cao Bavaria

De uitkeringsduur bij werkloosheid is weer terug op niveau. Dankzij de aanhoudende inzet van de vakorganisaties kan een werkloze werknemer weer maximaal aanspraak maken op een WW-uitkering of WGA-uitkering – als hij voor dit recht lang genoeg heeft gewerkt.

CNV Vakmensen roept je op om nu dan jouw stem uit te brengen. Via deze link kom je in de enquête. Om in te loggen graag deze inlogcode gebruiken: BAV-22319209. Je kunt stemmen tot en met 31 december 2017.

Als je je baan kwijtraakt of ziek wordt, wil je je inkomen niet kwijtraken. Sinds vorig jaar is de wettelijke uitkering hiervoor korter. Het gaat om de duur van de WW en de WGA. De vakbonden hebben landelijk geregeld dat de oude WW en WGA in cao’s worden gerepareerd zodat de (cao-)medewerkers hun inkomenszekerheid behouden bij ziekte of werkloosheid.

In jullie huidige cao Bavaria hebben we afgesproken dat we de WW en de WGA voor medewerkers gaan repareren. Nu is er meer bekend over de uitvoering, daarom vragen wij, de vakbonden CNV en FNV, aan onze leden om definitief te besluiten over de reparatie van de WW en de WGA.

Wat houdt de reparatie nou precies in?
Een voorbeeld: Stel je bent 49 jaar en je hebt bij je huidige (en eerdere werkgevers) in totaal 30 jaar gewerkt. Maar je bent net je baan kwijtgeraakt en je vindt niet meteen werk. In de oude situatie had je recht op 30 maanden WW. Nu krijg je nog maar 20 maanden WW en je beland sneller in de bijstand. Dank zij de reparatie in de cao Bavaria behoud je je oud recht, namelijk 30 maanden WW. Ook als je jonger bent, of als je arbeidsverleden korter is, heb je al gauw voordeel bij deze reparatie. De reparatie geldt ook voor de WGA, dat is een uitkering zoals de WW die geldt bij gedeeltelijk arbeidsongeschiktheid.

Meer inkomenszekerheid regel je samen in een nieuwe “afzonderlijke” cao à het betreft een contract (afzonderlijke cao) voor 5 jaar voor deze afspraak: reparatie WW/WGA Bavaria.

Om te repareren kan de cao Bavaria aansluiten bij de nieuwe verzamel-cao’s met andere bedrijven en sectoren EN bij een landelijke uitvoeringsorganisatie. Als er veel bedrijven meedoen – en daar streven wij als CNV en FNV naar – blijft het betaalbaar en kun je ook in andere sectoren profiteren van de gerepareerde WW. Dit is gunstig als je bijvoorbeeld bij een andere werkgever gaat werken.

Wat kost het EN wie betaalt het?
Deze reparatie kost geld. Landelijk is afgesproken dat de werkgevers de premie betalen voor de wettelijke WW en de werknemers de bijdrage voor de reparatie. Die is voor het jaar 2018 vastgesteld op 0,2%. Bij een gemiddeld salaris is dat netto € 3 per maand. De komende jaren kan die bijdrage iets oplopen, maar het mag nooit meer zijn dan 0,75%, ofwel ongeveer € 9. Als de cao Bavaria “verlenging WW/WGA” door jullie, leden van CNV en FNV, wordt goedgekeurd betalen op grond van deze cao alle (cao-)medewerkers mee, leden én niet-leden.

Kijk voor meer toelichting en meer individuele voorbeelden over de WW-reparatie naar een filmpje op onze website: https://www.cnvvakmensen.nl/themas/ww-uitkering/reparatie-ww-rechten. De de uitleg met vragen en antwoorden over de PAWW is ook bijgevoegd.

De voorlichtingsbijeenkomsten worden gehouden op:

Datum:    donderdag 21 december 2017 
Aanvang: om 12:30 uur, om 14:30 uur en om 20:30 uur
Locatie: Dorpshuis Lieshuis

René Jongen
bestuurder CNV Vakmensen
M: 06 51 20 29 61
E: r.jongen@cnvvakmensen.nl 


Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid