Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Vlees en vis - Nieuws

Schuldpreventie krijgt vervolg bij slagers

CNV Vakmensen pakt door met de activiteiten rond schuldpreventie op de werkvloer. Na de start vorig najaar, bij vrachtwagenbouwer Scania, start de bond nu een project in de slagersbranche (14.000 werknemers).

Doel van het project CNV Geldzorg is om werknemers te helpen bij het op orde brengen en houden van hun financiën. "We merken dat een groeiend aantal werknemers financiële problemen heeft", zegt Marjolein van Lonkhuijzen, projectleider van CNV Geldzorg. "Maar liefst een op de vier huishoudens kampt met betalingsachterstanden. Die financiële zorgen hebben ook gevolgen voor de relatie tussen werkgever en werknemer. Denk aan loonbeslagen, irritaties op de werkvloer, lagere productiviteit en hoger ziekteverzuim."

Samenwerking

CNV Vakmensen verzorgt al langer geld-cursussen voor leden, maar breidt het nu uit naar een bredere dienstverlening. "We zoeken hierin nadrukkelijk de samenwerking met werkgevers", zegt Van Lonkhuijzen. "Zij hebben er tenslotte ook belang bij dat hun werknemers financieel gezond zijn."

Slagersbranche

Na de start bij Scania hebben meerdere bedrijven en sectoren zich bij CNV Vakmensen gemeld. Nu dus ook de slagersbranche, zegt Van Lonkhuijzen. "We starten in maart met twee bijeenkomsten, bedoeld voor werkgevers die meer willen weten over schuldpreventie. De volgende stap zijn workshops voor bedrijven die hier echt mee aan de slag willen en voorlichtingsbijeenkomsten en cursussen voor werknemers."

Scania

Bij Scania loopt het traject intussen naar tevredenheid, zegt Van Lonkhuijzen. "Meer dan honderd leidinggevenden zijn getraind en er is een informatiebijeenkomst geweest voor werknemers. In maart volgt een tweede bijeenkomst. Daarna kunnen belangstellenden zich inschrijven voor de cursus 'Omgaan met geld'. We hopen dat veel Scania-werknemers de kans benutten om meer grip te krijgen op hun financiën."

Vervolg

CNV Geldzorg krijgt vrijwel zeker een vervolg bij andere bedrijven en sectoren. "We merken dat veel werkgevers belangstelling hebben voor onze activiteiten rond schuldpreventie", zegt Van Lonkhuijzen. "Inmiddels zijn we met zo'n tien werkgevers in gesprek, sommige in een vergevorderd stadium. Ik ben hier heel enthousiast over, want ik ben ervan overtuigd dat we op dit gebied veel voor werknemers kunnen betekenen."

Lees ook: CNV start unieke samenwerking met Scania >


Slagerij met klanten

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid