Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Vlees en vis - Nieuws

Heiploeg moet perspectief bieden na bliksem-doorstart

CNV Vakmensen wil een baangarantie van 3 jaar voor de werknemers van garnalenverwerker Heiploeg in Zoutkamp. "Daarnaast willen we perspectief voor de negentig ex-werknemers, die van de ene op de andere dag hun werk zijn kwijtgeraakt. Zodra er vacatures vrijkomen, moeten zij met voorrang worden aangenomen", zegt Bernard Zijlstra, bestuurder van CNV Vakmensen.

Zijlstra reageert hiermee op de uitspraken van directeur Edo Abels, gisteren in de Leeuwarder Courant. Zijlstra: "De directeur is optimistisch en ziet precies een week na de hectische bliksem-doorstart alweer groeikansen. Dat is opmerkelijk. En tegelijkertijd goed nieuws voor de 90 werknemers die zojuist aan de kant zijn gezet. Zodra er weer vacatures komen, moeten zij daarop kunnen solliciteren en met voorrang aangenomen. Daar wil ik graag met Heiploeg afspraken over maken."

Zware prijs

Verder wil CNV Vakmensen ook meer garanties voor de 300 werknemers die na de doorstart aan de slag konden blijven. "Natuurlijk zijn we blij dat zij hun werk nog hebben", zegt Zijlstra. "Maar laten we niet vergeten dat ze daar wel een zware prijs voor hebben betaald. Ze moesten tekenen voor andere arbeidsvoorwaarden, het was slikken of stikken. Ze hebben salaris ingeleverd, krijgen geen onregelmatigheidstoeslag meer en zijn hun eindejaarsuitkering kwijt. Ze gaan er honderden euro's op achteruit, omgerekend al gauw tussen 15 en 20 procent. Misschien wel meer. De directie en de curatoren hebben rond faillissement en doorstart vooral gekeken naar de cijfertjes en naar het bedrijfsbelang. Met de belangen van de werknemers is een loopje genomen, als vakbonden zijn we op geen enkele manier in het proces betrokken geweest."

Baangarantie van 3 jaar

Zijlstra vindt dat Heiploeg een signaal moet geven naar de werknemers. "Zij hebben fors moeten inleveren. Daar mag wel wat tegenover staan. Wij willen dat Heiploeg - als compensatie voor het offer dat de werknemers hebben gebracht - een baangarantie geeft voor de komende 3 jaar. Gezien het optimisme van de directeur over de groeikansen van het bedrijf is dat niet onredelijk, lijkt mij. Daarover wil ik graag zo snel mogelijk met de directie in gesprek."

Bijeenkomsten voor (ex-)werknemers

CNV Vakmensen organiseert op maandag 10 februari twee bijeenkomsten, 's middags voor de werknemers die hun baan zijn kwijtgeraakt, 's avonds voor de werknemers die na de doorstart konden blijven.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid