Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Vleeswarenindustrie - Nieuws

Verbeter je positie op de arbeidsmarkt

Ben je werkzaam in de Vleeswaren en wil je zelf een cursus of opleiding gaan doen? Dan kun je gebruik maken van het employabilitybudget van de cao Vleeswaren. Voor niet-functiegebonden opleidingen die je eigen arbeidsmarktpositie verbeteren is dit maximaal € 2.000,- per twee jaar. Ook zijn er mogelijkheden voor functiegebonden opleidingen op eigen initiatief, waaraan de werkgever niet meewerkt.

Voor de meeste werknemers ziet het werk er over vijf jaar anders uit dan nu. Je huidige functie kan veranderen, je werkgever gaat reorganiseren of je wilt zelf een stap maken in je loopbaan binnen of buiten het bedrijf. Met het employabilitybudget heb je zelf de mogelijkheid om de kans te vergroten op werk dat je zelf aanspreekt. Van scholing, waar je zelf voor kiest, word je altijd wijzer. Vanaf 2007 vergoedt het sociaal fonds van de cao Vleeswaren kosten van niet-functiegebonden opleidingen. Tientallen werknemers hebben hiervan gebruik gemaakt. Voorbeelden zijn computercursussen, cursussen vreemde talen, basisdiploma boekhouden en vrachtwagenrijbewijs.

Kijk ook naar de mogelijkheden van EVC. Hiermee kun je op basis van je werkervaring vrijstellingen krijgen voor opleidingen. Gebruik maken van EVC is in de cao geregeld.

Hoe ziet de regeling eruit?

In de cao Vleeswaren, afgesproken tot 1 april 2014, staat in bijlage III beschreven wat de afspraken over employability zijn:

 • voor niet-functiegebonden scholing maximaal € 2.000,- per twee jaar per werknemer (dit kunnen meerdere cursussen zijn);
 • de cursus of opleiding wordt gedaan in eigen tijd;
 • gaat om kosten gekoppeld aan de opleiding zoals inschrijfgeld en studieboeken, ook examentijd wordt vergoed;
 • cursussen in de hobbysfeer worden niet vergoed, je moet er een inkomen mee kunnen/willen verdienen;
 • in een situatie dat werkgever niet wil meewerken aan functiegebonden opleiding en de werknemer wel zelf deze opleiding wil doen, kan maximaal € 1.000,- per jaar worden vergoed.

Aanvraagformulier

Als werknemer verzoek je om vergoeding van de opleiding via het aanvraagformulier.

Download het aanvraagformulier >>

Het ingevulde aanvraagformulier stuur je naar het sociaal secretariaat cao Vleeswaren, postbus 64, 2700 AB Zoetermeer (telefoonnummer 079-3634917). Na toekenning kun je met de factuur van de opleiding en je betalingsbewijs de kosten declareren.

Vragen?

Heb je vragen over deze regeling, dan kun je als CNV-lid terecht bij CNV-bestuurder Frans van de Veen, via telefoonnummer 076-5724670 of per e-mail via f.veen@cnvvakmensen.nl en bij CNV Info 030-7511007.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

 • Deskundig advies over werk en inkomen
 • Rechtshulp voor werk en inkomen
 • Rechtshulp voor privé situaties
 • Hulp bij je belastingaangifte
 • Korting op verzekeringen
 • Informatie en advies bij ziekte

Word lid