Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Vleeswarenindustrie - Nieuws

Update verkoop en overleg met Terbeke

CNV Vakmensen en FNV hadden op 25 oktober een overleg met Terbeke Fresh inzake de aankoop van drie Zwanenberg vestigingen en een gedeelte van het hoofdkantoor. Hierbij volgt een samenvatting hiervan.

Bij het gesprek waren aanwezig de heer Den Backer, mevrouw Aquarius, HRM van Terbeke en de vakbonden CNV Vakmensen en FNV.

Terbeke heeft aangegeven dat zij de aankoop hebben gedaan vanwege uitbreiding van vleeswaarproducten op de Nederlandse markt. In België is Terbeke marktleider maar het was heel moeilijk om op de Nederlandse markt te komen en men wil graag uitbreiden. Terbeke heeft op dit moment ook slicing in Nederland, alleen voor totaal andere klanten.

Juridische structuur
Heel belangrijk bij een overname is de juridische structuur die wordt toegepast. Terbeke heeft ervoor gekozen om de aankoop van Zwanenberg volledig juridisch apart als de Offerman Terbeke Company onder de vlag van de Terbeke-groep te plaatsen. Voorlopig houden zij een eigen klantengroep. Er is een financieel onderzoek geweest van omzet-/verliescijfers en dit is inmiddels afgerond. Vanwege computersystemen worden deze voorlopig nog gebruikt en werkt men naar een overgang. Hiernaast is er ook commerciële kennis gekocht en gaan er vanuit het hoofdkantoor ongeveer 45 medewerkers mee over. Dit alles onder de leiding van Maarten Elzinga die ook mee overgaat naar de nieuwe onderneming.

Terbeke geeft aan dat het de bedoeling is dat de bedrijven blijven werken en functioneren zoals nu dat ook zo is.

Werkzekerheid
Op vragen van vakbonden heeft Terbeke aangegeven dat het de bedoeling is om structureel aanwezig te zijn op de Nederlandse Markt. Het is de bedoeling dat de nieuwe onderneming zelfstandig functioneert en niet van elkaar werk gaat overnemen (dit zijn verschillende klanten met verschillende productspecificaties). Natuurlijk zal bij piekmomenten wel eerst naar elkaar gekeken worden binnen de Terbeke-groep.

Vakbonden hebben aangegeven, dat het hier een overgang van onderneming betreft en daardoor vele zaken mee overgaan, zoals de cao, de individuele arbeidsovereenkomst, pensioenregeling en bedrijfsregelingen.

Daarnaast is gevraagd of de uitzendkrachten ook mee overgaan naar Terbeke. De nieuwe leidinggevenden moeten aangeven, welke en hoeveel inleenkrachten nodig zijn. Er is aangegeven dat vast, payroll en uitzendkrachten in principe allemaal mee overgaan, mits men natuurlijk tevreden is over de betrokken medewerkers. Terbeke heeft tevens aangegeven dat men de intentie heeft om de zogenaamde flexibele schil te verkleinen.

Er is afgesproken dat bestaande verlofaanspraken worden gerespecteerd en er is aandacht gevraagd voor de volgende punten:

 • jubileumregeling
 • kerstpakket
 • interne communicatie naar de medewerkers
 • personeelswinkel
 • medezeggenschap: er is afgesproken dat de huidige or-leden voorlopig als medezeggenschap functioneren binnen de nieuwe onderneming.

Vakbonden hebben aangegeven graag een afsprakendocument te willen overeenkomen met Terbeke en zij zullen dit opstellen en toesturen.

Ook is door vakbonden aangegeven, dat men de verkoop naar Terbeke met vertrouwen tegemoetziet.

Heb je vragen, dan kun je deze stellen aan:

Borculo en Hoofdkantoor, Peter de Ridder, bereikbaar via onderstaande gegevens.
Aalsmeer en Zoetermeer, Soraya Faez, bereikbaar via onderstaande gegevens.

Of bij de kaderleden CNV Vakmensen Vleeswaren.

Peter de Ridder
bestuurder CNV Vakmensen
M: 06 51 60 19 97
E: p.deridder@cnvvakmensen.nl

Soraya Faez
bestuurder CNV Vakmensen
M 06 20 43 61 65
E: s.faez@cnvvakmensen.nl

Hoe meer leden, hoe meer invloed, dus overtuig je collega van een lidmaatschap van CNV Vakmensen. De vakbond met rechtshulp ook voor privézaken. Ga naar www.cnvvakmensen.nl/lidworden

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

 • Deskundig advies over werk en inkomen
 • Rechtshulp voor werk en inkomen
 • Rechtshulp voor privé situaties
 • Hulp bij je belastingaangifte
 • Korting op verzekeringen
 • Informatie en advies bij ziekte

Word lid