Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Vleeswarenindustrie - Nieuws

Stemming cao-resultaat Vleeswaren 2019-2021

CNV Vakmensen, FNV, De Unie en werkgeversorganisatie VNV hebben op 7 mei 2019 een onderhandelingsresultaat bereikt voor een nieuwe cao voor de vleeswarenindustrie. Dit resultaat zal worden voorgelegd aan de leden van vakbonden en leden VNV.

Hieronder het resultaat:

 1. Looptijd
  Een cao voor 2 jaar van 1 februari 2019 tot 1 februari 2021.
 2. Loonsverhoging
  De lonen worden verhoogd met 2,5% per 1 februari 2019 en met 2% per 1 februari 2020. Hiernaast wordt de eindejaaruitkering van art 23 in 2019 wordt verhoogd tot 2,5%(extra 0,5%) en in 2020 wordt de eindejaaruitkering verhoogd naar 2,75%(extra 0,25%). Dus structureel wordt het inkomen verbeterd met 5,25%.
 3. Pilot Opleiding Subsidie
  De huidige pilot wordt gedurende de looptijd van deze cao voorgezet (zie www.vleeswarenwerkt.nl).
 4. Duurzaam inzetbaarheid
  Partijen hebben afgesproken dat elk bedrijf binnen de vleeswarenindustrie beleid ontwikkelt om taakroulatie te stimuleren voor werknemers in functies met repeterende taken, voor vaste krachten en flexkrachten.
 5. Gelijke beloning flexkrachten met vaste krachten en migranten
  Er komt een studie gelijke beloning en arbeidsvoorwaarden flexkrachten binnen de bedrijven en naar een mogelijke pakket arbeidsvoorwaarden voor arbeidsmigranten. De studie wordt gestart in 2019.
 6. Reiskostenregeling in de cao Vleeswaren
  Bedrijven die op 1 februari 2019 geen reiskostenregeling hebben, krijgen tot 1 januari 2020 de tijd om een reiskostenregeling in te voeren. De regeling omvat tenminste een vergoeding van 12 cent per km voor de kilometers tussen 10-35 km (enkele reis). Bestaande betere reiskostenregelingen blijven van kracht conform art. 25 van de cao vleeswarenindustrie.
 7. Mantelzorg
  Bedrijven met meer dan 50 werknemers voeren verplicht een mantelzorgscan uit (zorgtaken en welk beleid heeft de werkgever hiervoor). De kosten hiervoor kan de werkgever voor 50% verhalen bij het fonds collectieve belangen voor de vleeswarenindustrie.

Voorstel verlengde werkweek van werkgevers is van tafel. De cao-gesprekken waren in een impasse terechtgekomen vanwege dit voorstel van werkgevers. Vakbonden hebben aangegeven dat werknemers dit niet wensen en dat er geen behoefte aan is. Uiteindelijk hebben werkgevers dit voorstel ingetrokken en dat ging niet vanzelf.

Stemming
CNV Vakmensen en haar kaderleden zijn alles overziend tevreden met dit resultaat; geen verslechteringen en een passende loonsverhoging. Stemmen gaat via mail aan p.deridder@cnvvakmensen.nl, uw bestuurder binnen de vleeswarenindustrie, en dat kan tot 20 mei 2019. Indien je niet reageert, gaan wij ervanuit dat je akkoord bent.

Wil je meer informatie, bel gerust met jouw bestuurder P. de Ridder (06-51601997) of neem contact op met de CNV-kaderleden.

Een cao komt echt niet zomaar tot stand, maar door inzet van vakbonden en kaderleden. Steun dit door jouw collega ook lid te maken via www.cnvvakmensen.nl/125
Omdat wij als CNV dit jaar 125 jaar bestaan, is er een speciale actie.

Mede namens de CNV  cao-commissie Vleeswarenindustrie,
Peter de Ridder
Bestuurder CNV Voeding
M: 06 51 60 19 97
E: p.deridder@cnvvakmensen.nl

Kom op 29 mei in actie voor een goed pensioen.
Kijk op www.cnvvakmensen.nl/pensioenactie en meld je vandaag nog aan!
Als je komt, zorgen wij voor een treinkaartje.


 

 

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

 • Deskundig advies over werk en inkomen
 • Rechtshulp voor werk en inkomen
 • Rechtshulp voor privé situaties
 • Hulp bij je belastingaangifte
 • Korting op verzekeringen
 • Informatie en advies bij ziekte

Word lid