Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Vleessector - Nieuws

“Enig redmiddel voor Vion Food”

Dat Vion Food nu zijn paradepaardje Ingredients in de verkoop doet, is nauwelijks een verrassing voor bestuurder Frans van de Veen van CNV Vakmensen. “Food had een té grote schuldenlast. Daar moest iets mee gebeuren. Als Vion dit nu goed uitvoert, profiteren én Vion Food én Vion Ingredients. Wij als vakbond zullen dat nauwlettend gadeslaan.”

Van ‘ik heb het altijd al gezegd’ wil Frans van de Veen niks weten. “Maar ik zag vorig jaar al dat het concern zich te diep in de schulden had gestoken door de vele overnames. Dat moest uiteindelijk wel een keer uitkomen bij die ene winstmaker, Vion Ingredients. En nu dat dan ook gebeurt vind ik dat niet eens op voorhand ongelukkig of onverstandig.

Winst
De winst van Vion Ingredients liep al langere tijd weg, het Vion-concern in. Ingredients schoot er dus maar weinig mee op dat de onderneming zo succesvol draaide. En de opbrengsten waren te gering om Food uit de problemen te halen. Met dus als dreigend resultaat dat je uiteindelijk twee concerndelen hebt die onder water verdwijnen. Nu wordt Food hopelijk gezonder en brengt Ingredients op wat het eigenlijk waard is. Dan moet het management het vanaf nu wel vele malen beter doen dan in het verleden. Anders is het wachten op de volgende verkoop, bij wijze van spreken.”

Argusogen
Van de Veen zegt wel alvast toe de eventuele verkoop met argusogen te zullen volgen. CNV Vakmensen legt uiteraard de nieuwe eigenaar straks ‘langs de meetlat’. Wat zijn de voornemens? Welke plannen zijn er met het personeel? Heeft de nieuwe eigenaar plannen om de onderneming op korte termijn uit te kleden? Of is werkgelegenheid voldoende geborgd? “Uiteraard letten we daar op. En de nieuwe eigenaar moet willen – en kunnen - investeren in Ingredients. En dus moet de verkoopprijs fair zijn. Maar voor dit moment concludeer ik dat Vion een juiste stap zet. Ik durf er zelfs aan toe te voegen: dat hadden ze een jaar geleden al moeten doen.”

Drop
Vion Ingredients is gespecialiseerd in het verwerken van slachtafval. De aldus ontstane productenreeks wordt onder meer in voeding gebruikt (gelatine in drop), keramiek (porselein) en de brandstoffen (biodiesel).

Vion Ingredients heeft in Nederland vestigingen in Son, Vuren en Burgum en biedt werk aan circa 400 mensen.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid