Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Vleessector - Nieuws

Dossier failliete Carne/Detas blijft verbazen

Hebben werknemers ook nog rechten in Nederland? Het dossier van Carne/Detas laat steeds als resultaat grote misstanden zien. De werknemers mogen dansen naar de pijpen van werkgever en opdrachtgevers.

Hoe zat het ook al weer?

Donderdag 25 juni is Carne Personeelsdiensten, tot voor kort Detas Personeelsdiensten, failliet gegaan nadat de ontslagvergunning door het UWV geweigerd was. Steeds had Detas gedreigd met het faillissement als de werknemers, die werkzaam waren bij van Pelt Retail bv beter bekend als Proviande en onderdeel van de Van Rooi Meat Group, zich niet gewillig naar de “slachtbank” zouden laten lijden.

Steeds hebben de werknemers zich als goed werknemer gedragen. Vervolgens is van ze geëist dat ze in Helmond zouden gaan werken op een afstand van ongeveer 100 km. Aangezien ze dit op grond van hun arbeidsovereenkomst niet verplicht zijn, hebben ze onder voorwaarden ingestemd.
Deze voorwaarden waren;
  • Zelfde arbeidspatronen
  • Vergoeding van reisuren en reiskosten
  • Globaal dezelfde werkzaamheden
Niets bijzonders dus.

Iedere keer werd de lijst van medewerkers die mee moesten naar Helmond en de opdrachten veranderd.
Steeds in strijd met de afspraken en de belangen van werknemers. Er wordt alleen aan de belangen van Carne/Detas en Van Rooi gedacht in deze.

Vanaf de faillissementsdatum

 

De curator heeft met toestemming van de Rechter Commissaris besloten de dienstverbanden op te zeggen met de medewerkers. Het “spel”, waarbij er een select clubje medewerkers (29) door zou kunnen via de zusterorganisatie van Carne bij Horizon Meat Services is gelukkig niet doorgegaan. Let wel; wij hebben er niets op tegen als er mensen ander werk aangeboden krijgen maar een en ander moet wel volgens de regels gaan.

Er heeft in tegenstelling tot wat gebruikelijk is nog steeds geen faillissements-bijeenkomst plaatsgevonden. Wel heeft de curator geregeld dat de intake door het UWV donderdag en vrijdag plaatsvindt. Hij of zijn collega zal daar ook bij zijn om uw vragen te beantwoorden. Wij mochten niet bij de bijeenkomst vandaag in Helmond zijn. Ook dit is in strijd met alle vormen van fatsoen. Vakbonden mogen normaliter altijd bij deze bijeenkomsten zijn. Niet dus, in dit geval. U moet werken, mag er even tussenuit om de UWV-papieren klaar te maken, en kunt terug aan het werk. De rest van de Detas- mensen moet vrijdag naar Zevenaar. Ik zal dan wel aanwezig zijn.

Het stinkt!

 

Wij zijn van mening dat dit faillissement stinkt vanaf dag een waarop de discussie begonnen is. Dat moet de curator allemaal uit gaan zoeken. Wij zullen hem van alle informatie voorzien de we hebben.

Goed werknemerschap en doorwerken tot eind juliDe curator heeft vanmorgen aangegeven, dat jullie door zouden moeten werken bij van Rooi tot eind juli.
Meerder heb ik inmiddels gesproken. Jullie hebben daar, zeker de gegeven omstandigheden, geen zin in. Dat is volkomen begrijpelijk. Steeds hield Carne/Detas zich niet aan haar woord. En sterker nog, de curator wil deze misstanden laten voortduren tijdens de opzegtermijn alleen maar om zoveel mogelijk geld in de boedel te krijgen. Hoewel dit zijn belangrijkste, wettelijke, taak is moet hij ook rekening houden met de gemaakte afspraken. Tevens is hij nu werkgever en moet hij zich als goed werkgever gedragen. Dat gebeurt in ieder geval niet als er zo doorgewerkt moet worden zoals het nu gaat.
Wij hebben hem dan ook al aangegeven hier niet mee akkoord te gaan.

Hoe nu verder?Wij zijn van mening dat er van jullie niet verlangd kan worden om nog 4 weken, onder deze omstandigheden, naar Helmond te gaan. Van Rooi moet kleur bekennen. Wie wil hij hebben en mogen blijven en wie niet. Niet misbruik maken van jullie inzet en vervolgens als het hem uitkomt buiten gooien. Dat is asociaal.

Wij zullen u, collectief en individueel, bijstaan in dit hele proces zoals u dat de laatste maanden van ons gewend bent. Mogelijk moet er in uw individuele geval ook nog een vordering ingediend worden bij de curator. Ook dan helpen we u. Geef deze nieuwsbrief ook aan uw ongeorganiseerde collega’s. zij blijven dan ook op de hoogte. Beter nog maak ze lid. Samen staan we sterk.

Vragen en/of opmerkingen?

 

Heeft u vragen en/of opmerkingen stuur dan een e-mail naar h.stroek@cnvvakmensen.nl of bel 06-22452195

CNV Vakmensen
Henry Stroek, bestuurder
Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid