Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Vleessector - Nieuws

Cao-resultaat voor werknemers vleessector

CNV Vakmensen heeft met de werkgevers in de vleessector een onderhandelingsresultaat bereikt over een nieuwe cao. Naast een goede loonsverhoging zijn afspraken gemaakt over de instroom van 200 nieuwe jongeren en werknemers met een achterstand op de arbeidsmarkt. Ook is een goede regeling getroffen voor oudere werknemers. Zij kunnen met behoud van salaris en pensioenopbouw wat minder gaan werken.

"Een prima resultaat", reageert onderhandelaar Arie-Jan van Oort van CNV Vakmensen. "En kennelijk heeft het ook z'n uitwerking gehad op het vastgelopen overleg over die andere cao, voor de vleeswarenindustrie. Want daar ligt na gisteravond inmiddels een beter bod op tafel van dezelfde onderhandelaars."       

Loonsverhoging

De cao geldt voor een periode van 23 maanden, vanaf 1 april 2014. De werknemers krijgen een loonsverhoging van in totaal 4,75 procent:

  • 2,5 procent per 1 juni 2014
  • 2,25 procent per 1 april 2015

"Een mooie loonsverhoging, en terecht ook", vindt Van Oort. "Het gaat hier om werknemers die zwaar werk doen, tegen een relatief laag salaris. Het is goed nieuws dat zij er de komende jaren flink op vooruitgaan."

Nieuwe banen

CNV Vakmensen is ook positief over de 200 nieuwe banen voor jongeren en werknemers met een achterstand op de arbeidsmarkt (zoals langdurig werklozen). "Het is ook belangrijk dat zij goede begeleiding krijgen. We hebben daarom afgesproken dat er 25 banen worden gecreëerd voor oudere vakkrachten, die nieuwe werknemers en flexkrachten gaan coachen. Het mes snijdt dan aan twee kanten: ouderen doen een stapje terug en kunnen hun ervaring overdragen, nieuwe werknemers worden goed ingewerkt."

60-plussers

Voor 60-plussers wordt een gunstige regeling getroffen: een werknemer met een fulltime baan kan met behoud van hun salaris en pensioenopbouw één dag per twee weken minder gaan werken (of een halve dag per week). "Ik verwacht dat veel werknemers hier gebruik van gaan maken", zegt Van Oort. "Het is echt keihard werken in de vleessector. Oudere werknemers moeten de kans krijgen om het wat rustiger aan te doen, zodat ze het ook tot hun pensioen kunnen volhouden."

Leden

De cao in de vleessector geldt voor ongeveer 9.000 werknemers. CNV Vakmensen legt het cao-resultaat binnenkort positief aan de leden voor.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid