Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Vleessector - Nieuws

Alsnog onderhandelingsresultaat cao Vlees 2013

Op 29 april 2013 heeft CNV Vakmensen een onderhandelingsresultaat bereikt met de werkgevers in de vleessector voor een nieuwe eenjarige cao. Werkgevers hebben bijna alle verslechteringsvoorstellen moeten inslikken. Wel een loonsverhoging van 0,75% per 1 juni 2013.

CNV Vakmensen gaat de aankomende weken het onderhandelingsresultaat ter goedkeuring voorleggen aan de CNV-leden. De actiedreiging is daarmee van de baan.

Belangrijkste punten

 • Looptijd van de cao is 12 maanden, van 1 april 2013 tot 1 april 2014.
 • De feitelijke lonen en salarisschalen worden verhoogd met 0,75% per
  1 juni 2013.
 • De standaard arbeidsduur blijft 36 uur per week conform cao.
  Werkgevers kunnen per (afdeling binnen een) bedrijf de werkweek verhogen naar 38 uur. De twee extra gewerkte uren worden wel volledig betaald. Werknemers kunnen conform de Wet Aanpassing Arbeidsduur de werkgever verzoeken om de arbeidsduur vrijwillig aan te passen. Werkgever moet hieraan meewerken. Alleen in uitzonderlijke gevallen kan een verzoek worden afgewezen.
 • Voor de uren gewerkt op maandag tot en met vrijdag van 18.00 uur tot
  19.00 uur worden geen ongunstige urentoeslagen meer betaald. Artikel 25,
  lid 1 zal worden aangepast. Alle andere verslechteringen over toeslagen zijn door de werkgevers ingetrokken.
 • De seniorenregeling, waarbij een werknemer van 60 jaar en ouder op vrijwillige basis 80% kan werken tegen 90% loon en 100% pensioenopbouw, wordt een vaste arbeidsvoorwaarden in artikel 42 van de cao.
 • Daarnaast zijn een aantal kleinere punten afgesproken (opbouw van vakantie bij ziekte, koningsdag op 27 april en schrappen van mogelijkheid variabele beloning).

Geen loon inleveren
De werkgevers in de vleessector hebben in deze cao-onderhandelingen de eigen werknemers en uitzendkrachten geschoffeerd door voor te stellen om tussen de 10% en 25% aan loon(waarde) in te leveren. Door de duidelijke afwijzing van werknemers in de afgelopen weken zijn deze verslechteringen voor een heel groot gedeelte van tafel en gaan de lonen toch een stukje omhoog. CNV Vakmensen is daarom tevreden met het resultaat en gaat de CNV-leden in de aankomende weken schriftelijk om instemming vragen.

CNV Vakmensen verwacht wel dat het in de vleessector ook het komende jaar zal blijven rommelen. Tot nu toe is de sector niet in staat geweest om zichzelf te verbeteren en blijft ook op de arbeidsmarkt voor vast en tijdelijk (buitenlands) personeel een slecht imago houden.

Heb je vragen en/of opmerkingen over deze nieuwsbrief, dan kun je contact opnemen  CNV-kaderleden in het eigen bedrijf en met Frans van de Veen via regiokantoor te Breda, telefoonnummer 076-5724670 en per e-mail via f.veen@cnvvakmensen.nl.


Frans van de Veen                               Jan Willem den Hartog en Wim Droppers
bestuurder                                          kaderleden
Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

 • Deskundig advies over werk en inkomen
 • Rechtshulp voor werk en inkomen
 • Rechtshulp voor privé situaties
 • Hulp bij je belastingaangifte
 • Korting op verzekeringen
 • Informatie en advies bij ziekte

Word lid