Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Trawlvisserij - Nieuws

Verslag jaarvergadering Trawlvisserij

Er moet verslag gedaan worden van de jaarvergadering van de Trawlvisserij, er moet gesproken worden over de visserij bij Mauritanië, er moet nog veel gedaan worden aan pensioenen en aan onze cao.

Er moet, er moet. Er moet zoveel, in de laatste dagen van 2013 en de eerste van 2014 hoorden we van het overlijden van de zoon van Diek Parlevliet, onnodig en onverwacht. We stuurden een rouwbeklag.

Begin januari hoorden we van het plotselinge en zeer onverwachte overlijden van Carolien Vrolijk, we woonden de rouwdienst bij en waren zeer onder de indruk van de wijze waarop de familie, de bemanningen en het personeel, de visserij, afscheid nam van een geliefd reder. Zulke gebeurtenissen maken ons klein en nederig. We wensen deze families, maar ook degenen die geliefden verloren in het afgelopen jaar die de kranten niet haalden, Gods nabijheid toe in deze moeilijke tijden.

Onze jaarvergadering was slecht bezocht. Ondanks de niet onbelangrijke onderwerpen zoals pensioen en het aankomende cao overleg. Een ander tamelijk hevig punt is de visvangst bij Mauritanië. Van Vrolijk en van Jaczon vertrokken de Afrika en later de Carolien, op dat moment nog onzeker over de situatie ter plekke voor wat betreft de Mauritaanse bemanning die de eigen bemanning komt aanvullen. We zijn het afgelopen jaar, in nauw overleg met de reders, bezig geweest om de Nederlandse overheid en de Europese regelgevers er van te overtuigen hoe belangrijk de visvangst daar is voor de werkgelegenheid in de Trawl. Een jaar lang niet vissen in Mauritaanse wateren is de Trawlsector niet licht gevallen. De laatste ramp was het aan kant brengen van 2 van de 4 Wirons. Hoe we het ook wenden of keren, dat heeft banen gekost, er zijn mensen die hun baan zijn kwijtgeraakt en er zijn mensen die hun plek zijn kwijtgeraakt. Nog steeds is voor een aantal betrokkenen nog niet alle onzekerheden opgelost. Ook bij Vrolijk en WZ wordt behoorlijk boven de sterkte gevaren. In 2012 heeft PP al aanpassingen gedaan en zijn vissers moeten wijken. We werken er hard aan om alles op te lossen maar quota en aantal schepen in de vaart zijn de beperkende factoren.

Gelukkig hebben we in de afgelopen weken meer duidelijkheid gekregen over medische keuringen voor Mauritaanse vissers en basis veiligheidstrainingen. Of de Mauritaanse overheid alle spelregels zelf kent en bereid is die op een begrijpelijke manier toe te passen moeten we afwachten. De laatste stand van zaken is een verzoek aan de Mauritaanse overheid om een arts aan te wijzen en dat te melden aan de Nederlandse overheid.

2014 wordt een belangrijk jaar in de Trawlvisserij. Vooral omdat we dit jaar beslissende stappen moeten zetten om een nieuw pensioensysteem te kiezen. Voor 2014 hebben we een oplossing bedacht, voor 2015 en verder worden het meer definitieve keuzes. Het is heel belangrijk om mensen te vinden die meelezen in dit traject. Die commentaar kunnen leveren en ons kunnen vertellen of dat wat bedacht wordt vanachter een bureau ook begrepen kan worden door de visserman. Want dat is ook één van de eisen die we stellen. Hier moet voor iedereen die deelneemt begrijpelijk zijn. Dus bij deze de oproep: Meld je aan als meelezer/meedenker in het pensioentraject. Het is een klus voor maximaal een jaar, dus je bent niet ‘voor altijd’ de klos. Je helpt jezelf en je collega’s er mee.
We gaan ook voor een nieuwe, heldere en leesbare cao-tekst. Leesbaar en begrijpelijk voor iedereen. Toegankelijke teksten waar het kan, juridische teksten waar dat onvermijdelijk is. Ook hier zijn meelezers nodig. In de loop van het jaar verwachten we de eerste stukken tekst te kunnen produceren. Als je nu naar de teksten kijkt, komen de jaren 60 je tegemoet. Dat moet sterk verbeteren, ook dit is een klus die tot maximaal eind van het jaar duurt. Ook dit is weer belangrijk voor jezelf en je collega’s.

In beide gevallen wordt van je verwacht dat je commentaar geeft. Dat kan zijn ‘ik en mijn collega’s snappen er niks van’ of ‘ik/wij zouden het zo opschrijven’. In beide gevallen betekent het dat wij meer uitleg moeten geven of gewoon kijken of het zo op te schrijven is dat het voor iedereen past. De bedoeling is ook dat je alles wat je krijgt toegestuurd ook zo goed en zo kwaad als het kan met je collega’s aan boord bespreekt.

Ik hoop op een aantal aanmeldingen, je kunt me mailen op n.bogaard@cnvvakmensen.nl Doe je collega’s een plezier en hang dit verhaal aan het publicatiebord of leg het in de messroom.

Kijk ook eens op onze website, we laten nog steeds nieuwe leden toe. Dat wordt steeds lastiger wanneer je lid wil worden 'met een kwestie'. Nu is er een aantrekkelijk aanbod voor het lidmaatschap. Ben je lid bij ons? Laat dat ook even aan je collega weten, samen staan we sterker.

Nico Bogaard
bestuurder Visserij
Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid