Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Trawlvisserij - Nieuws

Cao Trawlvisserij in nieuw jasje

Het heeft afschuwelijk lang geduurd maar er is een nieuwe cao-tekst. Nog steeds het vertrouwde taalgebruik maar geschoond van zaken die er niet meer toe doen. Tussen 2008 en 2014 is er veel veranderd in de wetgeving.

Bekijk de nieuwe cao op de website >>

Hiermee is de cao nog niet af, een nieuwe cao voor 2015 staat op het programma. Wel is het belangrijk dat we nu weer een document hebben, getekend en wel en vanaf volgende week ook nog op de website van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (voor het eerst!).

Pensioen

Het belangrijkste onderwerp in de nieuwe cao is de verdere ontwikkeling van een nieuw, flexibel en transparant pensioensysteem. Zoals u weet is het huidige systeem in de loop der jaren te kostbaar geworden om te onderhouden. Ook de verzekerde regeling zoals we die nu kennen wordt bij verlenging van de verzekering te duur om nog als fatsoenlijk pensioenfonds door het leven te gaan.
We hebben daarom stappen gezet, CNV Vakmensen is in principe akkoord met een beschikbare premieregeling. In plaats van bij aanvang van de deelname al te weten hoeveel het pensioen over 45 of 50 jaar op zal brengen is dit een regeling waarin bekend is hoeveel premie er gestort gaat worden (als percentage van het loon). Zonder er doekjes om te winden, het wordt een regeling met iets meer risico maar met meer vrijheid in het zowel het opbouwen als opnemen. Als we het principebesluit hebben genomen in het cao-overleg zal deze regeling uitgewerkt worden.

Deeltijd

In de aankomende cao zullen we ook proberen of we een regeling kunnen treffen voor het varen in deeltijd, een lastig onderwerp waar de reders ook mee worstelen. Ook horen we steeds vaker geluiden over een paar maanden stilliggen in de zomer, als dat werkelijk wordt moeten we ook gaan kijken naar de hoogte van het garantieloon of passende andere afspraken maken.

Als u onderwerpen heeft voor de cao dan hoor ik dat graag. Je kunt het mailen naar n.bogaard@cnvvakmensen.nl. Spreek erover met collega's en laat weten wat je ervan vindt.

Geen bijeenkomst aan het einde van het jaar

De belangstelling in de laatste jaren is daarvoor zo teruggelopen dat het geen zin meer heeft om bij zo kleine opkomst te vergaderen. Er is veel te doen tussen Kerst en Oud en Nieuw, gewoon gezellig met de familie zijn en naar de vele evenementen die de reders organiseren (of een dringende personeelsvergadering op zijn tijd). Te druk om er de vakbondsvergadering ook nog tussen te proppen.

Ik wens je een goede vaart, goede visserij en behouden thuiskomst. Ik zal je op de hoogte houden van de voortgang in de cao en het pensioenverhaal.

Nico Bogaard
bestuurder sector Vis
n.bogaard@cnvvakmensen.nl

 

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid