Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Trawlvisserij - Nieuws

Cao Trawl: cao-boekje op website

Redactioneel is er veel veranderd. Maak gebruik van je scholingsrechten.

Nieuw cao-boekje
Eindelijk is hij er dan: het nieuwe cao boekje. Klik hier om het te downloaden. Zoals je zult weten, hadden wij verleden jaar al een akkoord met de werkgevers over een nieuwe cao bereikt. Toen het bereikte resultaat moest worden opgeschreven, bleek er over de uitwerking van het akkoord nog enige discussie te bestaan. Verder moesten de gemaakte pensioenafspraken in de cao verwerkt worden. Dit heeft er toe geleid dat het cao-boekje pas nu helemaal klaar is.

Persoonsgebonden opleidingsbudget (POB)
Behalve een loonsverhoging van 2% per 1 januari 2015 en 1,5% per 1 januari 2016 en extra pensioenopbouw, is er een persoonsgebonden opleidingsbudget voor werknemers afgesproken. Ieder jaar wordt dit scholingspotje gevuld met € 250 tot een maximum van € 1000. Nu zit er dus € 500 in en volgend jaar € 750, tenzij je al scholingsgeld hebt besteed. Het totale opleidingsbudget kan nooit meer bedragen dan € 1.000.

Persoonsgebonden wil zeggen dat de werknemer dit opleidingsgeld kan besteden aan opleidingen die hij of zij wenst. De opleiding hoeft dus niets met zijn vak te maken hebben. De vakgebonden opleidingen worden immers al door de werkgever betaald. Het is dus niet de bedoeling dat de opleidingen die de verbetering van vakkennis tot doel hebben uit dit budget betaald worden. Echter wél de opleidingen die de werknemer zelf graag wil doen en/of opleidingen/cursussen die de carrièrekansen (buiten de trawlsector) verbeteren. Voorbeelden waaraan het POB besteed kan worden zijn: (Groot) Rijbewijs (E); Talencursussen, Computercursussen, Vapro, Lascursus, et cetera. Diegenen die nog geen geld uit het opleidingspotje hebben gehaald wordt aangeraden dit geld niet te laten liggen!

James van de vakbond kan u van advies dienen bij een loopbaanscan
Artikel E3A biedt ook eens in de vier jaar de mogelijkheid tot het laten uitvoeren van een loopbaanscan of –advies. Wil je een goede loopbaanscan (waarbij ook scholingsadvies kan worden gegeven), dan is het raadzaam om met James van de vakbond contact op te nemen. “James” is de specialist op het gebied van “arbeidsmarktproof” houden van de werknemer. Daarom wordt James ook vaak geadviseerd als werknemers op zoek zijn naar ander werk. Voor meer informatie verwijs ik naar de website. Door hier te klikken komt u direct op de website. Telefonisch zijn ze te bereiken op 030-7511900. Let trouwens wel even goed op de formulering van het cao-artikel. De letterlijke tekst van het cao-artikel luidt: “De werknemer kan eens per vier jaar een loopbaanscan laten uitvoeren door een door zijn werkgever, op basis van meer dan één offerte, gecontracteerde scan. Het resultaat van de scan wordt met de werkgever en de werknemer besproken”. Het is daarom verstandig van te voren even met je werkgever te bespreken of hij ook nog een bureau kent waar je een offerte kan opvragen.

Rechtsbijstand de beste van Nederland
Je hebt natuurlijk al vaak je ongeorganiseerde collega’s gewezen op de voordelen van het vakbondslidmaatschap, zoals persoonlijke ondersteuning in het geval van onenigheid met de werkgever, hulp bij belasting invullen et cetera. Maar wist je dat de gratis rechtsbijstandverzekering die bij het lidmaatschap is ingesloten nu ook beoordeeld is met een 8 en daarmee tot de beste van Nederland behoort? Ook de calculerende werknemer zal inzien dat lidmaatschap van CNV Vakmensen de beste keus is. Vakbondslidmaatschap is goedkoper dan een willekeurige rechtsbijstandsverzekering. Daarnaast behartigt de bond al je belangen tot in Europa toe.

Ontvang nu € 25 aan cadeaubonnen
Om het voor jou nu extra aantrekkelijk te maken nieuwe leden aan te brengen hebben we momenteel een aktie. Als jij je ongeorganiseerde collega vakbondslid maakt ontvang zowel jij als je collega € 25 aan cadeaubonnen. Zelfs als je CNV Vakmensen promoot kan je dit krijgen. Voor de actievoorwaarden klik hier. Je mag natuurlijk ook tot 18:00 uur bellen op 030-751 1001.

Wietze Kampen
Bestuurder
E: w.kampen@cnvvakmensen.nl         
M: 06-51203004

Gert Koster
Vakbondsconsulent

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid