Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Slagersbedrijf - Nieuws

Werken tijdens feestdagen in supermarkt

Steeds meer supermarkten zijn ‘gewoon’ open tijdens Sinterklaas, Kerst en op Nieuwjaarsdag. Als medewerker kun jij daarmee te maken krijgen. Maar waar heb je dan precies recht op en waartoe kun je verplicht worden. Hieronder vind je informatie over de afspraken die hierover gemaakt zijn in je cao.

5 December
Werken na 18.00 uur kan niet worden verplicht en is dus vrijwillig. Er geldt geen toeslag als je wel gaat werken.

Eerste en tweede kerstdag
Werken op deze dagen is vrijwillig. Werk je wel op eerste kerstdag (dit jaar op een zondag) dan krijg je een toeslag van 100%. Tweede kerstdag valt op een maandag. Ben je normaal gesproken die dag ingeroosterd, maar werk je niet, dan krijg je die dag wel uitbetaald voor de ingeroosterde uren. Werk je wel, dan krijg je een toeslag van 100%.

Nieuwjaarsdag
Werken op deze dag is vrijwillig. Werk je wel op nieuwjaarsdag (dit jaar op een zondag) dan krijg je een toeslag van 100%.

Loonsverhoging van 0,75%
In het voorjaar heb je al een loonsverhoging gekregen van 1,75%. Op 1 januari komt er nog een verhoging van je salaris bij van 0,75%. De cao loopt af op 31 maart 2017. Dat betekent dat CNV Vakmensen dan weer namens jou gaat onderhandelen over een nieuwe cao.

Modernisering cao
Maar voordat er onderhandeld kan worden over een nieuwe cao moet er eerst werk gemaakt worden van de modernisering van de cao. Samen met de werkgevers willen we kijken of we tot afspraken kunnen komen die passen bij deze tijd en die tegelijkertijd de positie van medewerkers versterken. Voor ons is het gesprek hierover van doorslaggevend belang geweest bij het afsluiten van de huidige cao. Onze agendapunten zijn:
-    Meer invloed op je werktijden en rooster voor een goede balans tussen werk, privé en zorg.
-    Meer ruimte voor scholing en ontwikkeling van medewerkers, zodat je kunt investeren in je positie op de arbeidsmarkt.
-    Meer volwaardig werk in plaats van alleen bijbanen.
-    Meer maatwerk door arbeidsvoorwaarden te kunnen kiezen die passen bij jouw situatie.
De gesprekken zijn inmiddels gestart. Deze gesprekken worden begeleid door
A-Advies/AWVN. CNV Vakmensen vindt het belangrijk dat ook jij betrokken bent bij de inhoud. Over de wijze waarop we dat gaan doen komen we op een later moment terug.

Waar vind ik de cao?
Alle informatie over de afspraken die in je cao staan vind je op onze website: https://www.cnvvakmensen.nl/caos/detailhandel-food/cao-supermarkten. Op deze pagina kun je ook de volledige cao inzien en downloaden. En je vindt er antwoorden op veel gestelde vragen.

Problemen of misstanden? Wij staan voor je klaar!
Zijn er bij jou op de werkvloer problemen op het gebied van arbeidsvoorwaarden of arbeidsomstandigheden? Wordt de cao niet goed nageleefd? De werkdruk is te hoog? De veiligheid staat onder druk? Medewerkers worden onrechtvaardig behandeld?

Meld het ons! CNV Vakmensen kan dan samen met jou bekijken hoe we de situatie bij jou op de werkvloer kunnen verbeteren.


CNV Vakmensen
Wessel Breunesse, sectorbestuurder
w.breunesse@cnvvakmensen.nl
Postbus 2525
3500 GM Utrecht
Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid