Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Slagersbedrijf - Nieuws

Toch onderhandelingsresultaat cao Slagers

Werkgevers in de slagerijbranche (KNS) en CNV Vakmensen hebben ruim 8 maanden na het verlopen van de laatste cao alsnog een onderhandelingsresultaat bereikt over een nieuwe cao. CNV Vakmensen is tot de conclusie gekomen dat dit op dit moment het maximaal haalbare is. Het resultaat wordt ter stemming voorgelegd aan de leden.

Op 9 september zijn KNS en CNV Vakmensen alsnog tot een cao gekomen over 2020. Begin dit jaar waren de cao-onderhandelingen vastgelopen na een eindbod dat werkgevers hadden gedaan en dat door de leden is afgewezen. Toen we opnieuw met elkaar in gesprek gingen brak corona uit in Nederland en kwamen we niet verder in de gesprekken. Werkgevers wilden eerst afwachten wat de gevolgen zouden zijn.

Gevolgen corona zeer verschillend
De gevolgen van corona voor de slagerijbranche zijn blijken zeer verschillend stelt de KNS. Slagers die rechtstreeks leveren aan consumenten hebben het gemiddeld vergelijkbaar of beter gehad dan voor corona, doordat veel consumenten thuis toch goed wilden eten. Anderzijds hebben slagers die aan de horeca leveren het erg zwaar gehad door de sluiting en gedeeltelijk opening van de horeca en hebben slager die veel aan catering en broodjesverkoop doen het ook een stuk minder gehad. Verder is er onzekerheid over de toekomst: wat gaat de economie doen en komt er een tweede golf corona? CNV Vakmensen herkende dit voor een deel, maar heeft daar tegenover gezet dat werknemers in de branche, zeker werkend bij de lokale slagers, wel een loonsverhoging verwachten. Ze hebben hard gewerkt onder moeilijkere omstandigheden en daar mag wat tegenover staan.

Onderhandelingsresultaat is maximaal haalbare
Dit alles heeft uiteindelijk toch geleid tot een onderhandelingsresultaat over een nieuwe cao voor 2020. Het is geen resultaat waar we heel blij mee zijn, maar wel een resultaat dat we zien als het maximaal haalbare in deze tijd en op dit moment, 8 maanden na het verlopen van de laatste cao. Het onderhandelingsresultaat bevat de volgende onderdelen:
 • Structurele loonsverhoging van 2% per 1 oktober 2020;
 • Looptijd van 1 januari 2020 tot en met 31 december 2020;
 • Onderzoek naar eerder stoppen met werken in verband met zwaar werk, zoals is afgesproken in het pensioenakkoord;
 • Cao-afspraken over overwerk duidelijker formuleren;
 • Onderste stappen van het loongebouw ophogen, zodat die weer boven minimumloon komen.
Het uitgebreide onderhandelingsresultaat tref je bijgaand aan. Dit, wat ons betreft maximale, resultaat leggen we nu voor aan de leden. De leden beslissen
CNV Vakmensen is een vereniging waarin uiteindelijk de leden beslissen of een cao tot stand komt. Daarom leggen we dit onderhandelingsresultaat ter stemming aan jullie voor. We realiseren ons dat dit een beperkt resultaat is, maar zien de situatie in de komende maanden niet verbeteren en denken dat dit het maximaal haalbare is. Als deze cao niet tot stand komt, is het cao-jaar zo voorbij en komen we snel in de onderhandelingen over het volgende jaar terecht. Dit lijkt ook niet ideaal. Maar de leden beslissen. We willen je dan ook vragen je stem uit te brengen over dit onderhandelingsresultaat.

Klik hier om te stemmen

Krijg jij deze nieuwsbrief per post dan hebben wij geen e-mailadres van jou, of je hebt je uitgeschreven voor nieuwsbrieven van CNV Vakmensen. Wij willen het liefst jou zo snel mogelijk op de hoogte stellen van al het cao-nieuws. Kijk daarom op “mijncnv” op onze site: www.cnvvakmensen.nl om dit te controleren of geef je e-mailadres opnieuw door.
Om je stem toch uit te brengen ga dan naar: https://bit.ly/caoSlagers.

Je kunt stemmen tot en met woensdag 23 september. Aan de hand van de uitkomst van de stemming wordt bepaald of er definitief een cao tot stand is gekomen. Mocht je naar aanleiding van het voorgaande vragen en/of opmerkingen hebben, dan kun je contact opnemen met je CNV-bestuurder Jeroen Warnaar (tel: 06-20354990 of e-mail: j.warnaar@cnvvakmensen.nl ). Meer informatie over CNV Vakmensen kun je vinden op www.cnvvakmensen.nl/slagers .


Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

 • Deskundig advies over werk en inkomen
 • Rechtshulp voor werk en inkomen
 • Rechtshulp voor privé situaties
 • Hulp bij je belastingaangifte
 • Korting op verzekeringen
 • Informatie en advies bij ziekte

Word lid