Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Slagersbedrijf - Nieuws

Te laag bod van de Slagers

Op 3 juni 2015 is de twee onderhandelingsronde cao Slagers geweest. In deze ronde zijn afspraken gemaakt over de invoering van een nieuwe functiewaardering en over de gevolgen hiervan voor het loon.

De werkgeversorganisatie KNS heeft echter nog niet gereageerd op de andere voorstellen van CNV Vakmensen. Wel is door werkgevers een loonbod gedaan van 1% per 1 januari 2016 in een eenjarige cao. CNV Vakmensen vindt dit te laag qua loonsverhoging en wil ook afspraken maken over andere onderwerpen zoals scholing.

Functiewaardering
In de huidige cao Slagers zijn functies gekoppeld aan loonschalen. Zo zit een winkelslager nu in loongroep E en een verkoper vlees en vleeswaren in loongroep B. Hiervoor komt een nieuw functiewaarderingssysteem Orba, waarbij de indeling in een loonschaal beter onderbouwd kan worden en controleerbaar is. Deze nieuwe functiewaardering kan geen lager salaris opleveren en wel een hoger. Bedoeling is om de nieuwe functiewaardering per 1 januari 2017 ingevoerd te hebben en de aankomende anderhalf jaar te gebruiken om goede invoering verder voor te bereiden.

Loonsverhoging
CNV Vakmensen heeft in een tweejarige cao een loonsverhoging voorgesteld van 2% per 1 april 2015 en 2% per 1 april 2016. Daarnaast willen wij een structurele nieuwjaarsuitkering van eerst € 150 en in het tweede cao-jaar € 300 voor iedere medewerker (deeltijders pro rata), waarbij werkgevers geen nieuwjaarsuitkering hoeven te betalen als het vorig jaar verlies is geleden.
De werkgevers geven aan dat er maar zeer beperkte ruimte is voor verbetering van het loon in een eenjarige cao: 1% per 1 januari 2016. En dan is er geen ruimte meer voor verdere structurele verbeteringen van arbeidsvoorwaarden
Gezien de inflatieverwachting van meer dan 1%, de magere cao’s loonsverhogingen van de afgelopen twee jaar en het kennelijk ontbreken van structurele ruimte voor andere cao-onderwerpen als scholing vindt CNV Vakmensen dit bod echt te mager.

Volgende ronde
Vakbonden hebben werkgevers opgeroepen om met een reactie te komen op alle voorstellen, te kijken naar de mogelijkheden voor een tweejarige cao en ook een beter bod op de onderhandelingstafel te leggen.
De volgende ronde is op dinsdag 23 juni. Wij houden je op de hoogte van verdere ontwikkelingen. Voor reactie mail naar CNV-bestuurder Frans van de Veen: f.veen@cnvvakmensen.nl of bel ons CNV-kantoor in Breda: 076-5724670.

De onderhandelingsdelegatie van CNV Vakmensen
Frans van de Veen, vakbondsbestuurder
Jan Rozeboom, kaderlid
Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid