Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Slagersbedrijf - Nieuws

Invoering ORBA in slagerijen wordt uitgesteld

Cao-partijen zijn het niet eens geworden over nieuwe loonschalen in de cao Slagers bij de invoering van ORBA. CNV Vakmensen vindt het niet acceptabel, dat nieuwe werknemers een lager inkomen gaan krijgen. Werkgevers hadden hierover nieuwe voorstellen gedaan.

Daarom gaat de invoering van ORBA niet door per 1 juli 2017 en wordt invoering uitgesteld totdat er wel overeenstemming is.

Loonschalen
In de huidige cao Slagers staan loonschalen voor winkel- en productiepersoneel en staan loonschalen voor overig personeel. Ook is het mogelijk voor werknemers zonder opleiding om in het 1e jaar in A0, in het 2e jaar in A1 en het 3e jaar in A2 te worden ingedeeld, voordat er sprake was van doorstromen naar een hogere loonschaal. Vanuit functiewaardering gezien is het raar om in de cao 2 soorten loonschalen te hebben en om een jaar in A0 en daarna A1 betaald te krijgen als je moeilijker werk doet.
Daarom waren afspraken gemaakt over nieuwe loonschalen. Waarbij je als huidige werknemer er niet op achteruit kon gaan inclusief toekomstige cao-loonsverhogingen, maar wel erop vooruit kon gaan. Werkgevers vonden deze nieuwe loonschalen bij nader inzien te duur worden. En kwamen met nieuwe goedkopere voorstellen. Hierdoor werd echter nieuw personeel in de lagere loonschalen voor werkgevers goedkoper dan in de huidige cao en/of werd de doorgroei in de lagere loonschalen beperkt (in loonschalen 2 en 3 was dit 4% en 9% goedkoper). En dat was voor de vakbonden niet acceptabel.

Hoe verder
Daarom heeft CNV Vakmensen voorgesteld om het eerst eens te worden over de nieuwe loonschalen in de komende cao-onderhandelingen en bij overeenstemming ORBA alsnog in te voeren per 1 januari 2018.

Invoering van ORBA vindt CNV Vakmensen nog steeds een goede zaak, omdat daardoor functies beter kunnen worden ingedeeld en dit voor personeel ook te controleren is. Maar dit mag niet ten koste gaan van het inkomen van nieuw personeel en van de groei in de schaal voor huidig personeel.

De huidige cao voor het Slagersbedrijf loopt tot 1 oktober 2017. Dit betekent dat wij in het najaar gaan onderhandelen over de nieuwe cao inclusief nieuwe loonschalen. In de zomer gaat CNV Vakmensen het land in om aan jou en collega’s in slagerijen te vragen, wat jij belangrijk vindt voor de nieuwe cao.

Heb je vragen over deze nieuwsbrief en over ORBA, dan hoort CNV Vakmensen dit graag. Ook als je wilt meepraten en meedenken over de nieuwe cao Slagers.

Frans van de Veen
Bestuurder
M: 06 51 60 19 65
E: f.veen@cnvvakmensen.nl

 

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid