Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Slagersbedrijf - Nieuws

Functiewaardering in de cao Slagers

Per 1 juli 2017 komt er een nieuw functiewaarderingssysteem, ORBA, in de slagerijen. De aankomende maanden zullen sociale partners voorlichting geven over de invoering van deze nieuwe functiewaardering richting werkgevers en werknemers.

Daarna gaan de werkgevers aan de slag om het systeem in hun bedrijf in te voeren. De cao-garantie is dat werknemers door deze functiewaardering er niet op achteruit kunnen gaan.

Waarom functiewaardering
Welke functie in de slagerij is zwaarder. Bijvoorbeeld: een winkelslager, een magazijnmedewerker of een verkoopmedewerker? Aan de hand van een functiewaarderingssysteem kan de werkgever de functies indelen in een salarisschaal en kunnen werknemers deze indeling (laten) controleren. Zo kan bepaald worden en onderbouwd worden waarom de ene functie zwaarder is dan de andere functie en daarom in een hogere loonschaal zit.
In de huidige cao staan al voorbeelden van functieomschrijvingen, die gekoppeld zijn aan salarisschalen. Maar deze beschrijvingen zijn verouderd, de indeling sluit niet meer aan op de huidige praktijk en er zijn nieuwe, veelvoorkomende functies in de sector bijgekomen. Daarom wordt het nieuwe functiewaarderingssysteem ORBA ingevoerd in het slagersbedrijf met nieuwe functieomschrijvingen en worden de loonschalen beter op elkaar afgestemd. Met ORBA kunnen de functies ook vergeleken worden met werk in andere sectoren.

De afspraken in de cao
Omdat de cao Slagers een minimum-cao is, mag de werkgever wel meer betalen dan de cao-salarisschaal maar niet minder.

  • Een huidige werknemer kan er na de functiewaardering van zijn of haar eigen functie wel in salaris op vooruit gaan, maar niet op achteruit. Een werknemer behoudt altijd zijn huidige salaris inclusief toekomstige algemene cao-loonsverhoging. De functiewaardering wordt ingevoerd per 1 juli 2017. Wijzigingen in het salaris vanwege functiewaardering gaan ook in per 1 juli 2017.
  • Werknemers kunnen in beroep gaan tegen hun nieuwe indeling, als zij het er niet mee eens zijn.
  • Nieuwe werknemers die na 1 juli 2017 in dienst treden, worden ingedeeld in de nieuwe salarisschalen.

De aankomende periode tot 1 juli 2017 zal door cao-partijen in de sector veel aandacht worden besteed aan voorlichting over de nieuwe functiewaardering, zodat de invoering per 1 juli 2017 soepel kan verlopen.

Geïnteresseerd in lidmaatschap van CNV Vakmensen?
Word CNV-lid. Dat kan via onze website www.cnvvakmensen.nl.
Hier staat ook meer informatie over CNV Vakmensen.

Frans van de Veen
bestuurder
M: 06 – 51 60 19 65
E: f.veen@cnvvakmensen.nl


16-3741/FvdV/ms

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid