Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Slagersbedrijf - Nieuws

Cao-onderhandelingen Slagers

Wat is betaalde tijd en wat is eigen tijd? En hoeveel loon verdien je per uur in de slagerij? Daar gaat het om in de onderhandelingen voor de nieuwe Slagers-cao per 1 oktober 2017.

CNV Vakmensen wil in de nieuwe cao een loonsverhoging van 3% en betere afspraken over doorbetaling van loon voor werkzaamheden buiten het rooster. 

Betaalde werktijd

 In de slagerij doe je het werk met elkaar. Je wilt met elkaar mooie producten verkopen aan je klanten. Als CNV Vakmensen willen we dat de tijd die je in het werk stopt, ook betaald wordt. In winkels gaat het dan bijvoorbeeld om de werkzaamheden voor openingstijd (opstarttijd) en om het helpen van klanten in de winkel na sluitingstijd (afhelptijd), maar het gaat ook om beschikbaar zijn voor klanten tijdens je pauze. In (industriële) slagerijen kan het gaan om de tijd die je moet lopen van je werkplek naar de kantine en de tijd besteedt aan hygiënische handelingen. 

Duurzame inzetbaarheid

 Hoe blijft werken in de slagerij aantrekkelijk voor jou als werknemer? Hoe bereik je gezond jouw pensioendatum? Dat vinden zowel werkgeversorganisatie KNS als CNV Vakmensen belangrijk in deze cao-onderhandelingen. CNV vindt belangrijk dat werknemers in de slagerijen zich kunnen blijven ontwikkelen, en dat de twee scholingsdagen per jaar, per werknemer daadwerkelijk ingevuld worden. Daarnaast vindt CNV het belangrijk dat oudere werknemers in de jaren voorafgaand aan de AOW-leeftijd, de mogelijkheid krijgen om goed advies te krijgen over keuzes in werk, vrije tijd en pensioen.

Loon

De lonen in de slagerij moeten echt omhoog. CNV Vakmensen wil een loonsverhoging voor werknemers invoeren van 3%, en een toeslag invoeren voor het werken op zaterdag overdag. De werkgevers zien beperkte ruimte voor verbetering van arbeidsvoorwaarden en willen de toeslag voor werken op zondag afschaffen.

Cao-partijen willen wel overeenstemming bereiken over het alsnog invoeren van het nieuwe functiewaarderingssysteem ORBA per 1 januari 2018. Tot nu toe konden de partijen het niet eens worden over de nieuwe loonschalen en daarom is de invoering van ORBA uitgesteld. 

De tweede cao-onderhandelingsronde is op 15 november 2017.

Meer lezen over de cao voorstellen en onderhandelingen >

Frans van de Veen,
Vakbondsbestuurder CNV Vakmensen
M. 06 51 60 19 65
E. f.veen@cnvvakmensen

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid