Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Slagersbedrijf - Nieuws

Aandacht voor slechte arbeidsomstandigheden slachterijen

"De arbeidsomstandigheden in veel slachterijen is ronduit slecht", aldus bestuurder Frans van de Veen van CNV Vakmensen.

Hij is blij dat staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken onderzoek laat doen naar de vleessector: "Maar laat er dan ook aandacht zijn voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. Mensen moeten zwaar en gevaarlijk werk doen voor -te- weinig geld. Ook zorgen taalproblemen voor levensgevaarlijke situaties. 75 procent van de werknemers is uitzendkracht en komt uit het buitenland."

Bang

Aanleiding voor het onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, zijn de recente reeks vleesschandalen. Van de Veen: "Maar er moet ook echt aandacht komen voor de mensen die in de sector werken. Natuurlijk is er een cao, maar er is nauwelijks controle op de naleving hiervan. Ik spreek regelmatig werknemers die veel te lange dagen maken, onder slechte omstandigheden. Veel werkgevers nemen de cao-afspraken niet serieus, ze betalen de werknemers te weinig en laten hen vervolgens ook nog te veel betalen voor een slaapplek en vervoer naar het werk. Ik merk dat veel werknemers bang zijn om hier wat van te zeggen. Daarom wil ik scherpere controle. En ik wil dat werkgevers die zich stelselmatig niet aan de afspraken houden worden bestraft. Dat is ook in het belang van de sector. Want de goede werkgevers leiden onder de slechten."

Bodemprijzen

Van de Veen wijst op de enorme druk die de sector al jarenlang wordt opgelegd. "De supermarkten bieden bodemprijzen voor het vlees. Je hoeft geen genie te zijn om te snappen dat het dan ergens in de productieketen misgaat. Dan krijg je geknoei met dieren en vlees én geknoei met mensen die het werk moeten doen. Onacceptabel."

Meer informatie

Frans van de Veen, bestuurder 06 516 01965

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid