Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Pluimveeverwerkende industrie - Nieuws

Sociaal Plan 2 Sisters Storteboom

De vakbondsvertegenwoordigers hebben met 2 Sisters Storteboom geen akkoord bereikt over een sociaal plan voor de aangekondigde sluiting van de fabrieken in Cuijk en Staphorst. 

Op dit moment is in de onderhandelingen echter het meest haalbare bereikt. Het resultaat leggen we nu voor aan de vakbondsleden.

Onderhandelingen voorlopig geëindigd

Op 9 april 2013 zijn de onderhandelingen tussen de vakbondsvertegenwoordigers en 2 Sisters Storteboom over een sociaal plan voorlopig geëindigd. Er is het nodige bereikt, maar aan een aantal eisen is 2 Sisters Storteboom niet tegemoet gekomen. Hieronder lees je een samenvatting van het resultaat. De volledige tekst kun je onderaan het bericht downloaden.

Ledenbijeenkomst

Hierbij nodigen wij de vakbondsleden uit om besluiten te nemen over het resultaat:

Staphorst                                                       Cuijk

Maandag 22 april 2013                                Woensdag 24 april 2013

om 16.00 uur in de bedrijfskantine             om 16.00 uur in de bedrijfskantine

Nog geen lid? Meld je dan als lid aan bij aanvang van de bijeenkomsten en doe mee. Je kunt meebeslissen over het resultaat. Voor een beter resultaat kun je dan steun geven als je dat nodig vindt. Als lid profiteer je later ook van persoonlijk advies.

Sluitingsdatum

Vakbonden hebben voorgesteld om de sluiting op te schorten tot 1 september, zodat er meer tijd is om in de buurt ander werk te zoeken. 2 Sisters Storteboom houdt vast aan de beoogde sluiting op 1 mei (Staphorst) en 1 juni (Cuijk).

Voor wie geldt het sociaal plan?

Het gehele sociaal plan wordt aangeboden aan werknemers in vaste dienst. Voor werknemers met een tijdelijk contract en uitzendkrachten, indien zij geen werk in Nijkerk krijgen aangeboden, biedt 2 Sisters Storteboom 3 maanden deskundige begeleiding voor ander werk. Voor de medewerkers van onderaannemer POS eisen de vakbonden werk en passende huisvesting in Nijkerk, maar dit is nog niet toegezegd.

Passend aanbod in Nijkerk

Vaste en tijdelijke medewerkers krijgen zoveel mogelijk passend werk in Nijkerk aangeboden. Voor “passend” gelden criteria, ondermeer maximaal 3 uur reistijd per dag en rekening houdend met noodzakelijke zorgverplichtingen thuis. Bij een aanbod in een lagere functie blijft het huidige salaris met een toeslag gegarandeerd, maar wordt de toeslag geleidelijk verrekend met toekomstige loonsverhogingen.

Reiskosten

2 Sisters Storteboom biedt gedurende 2 jaar voor rekening werkgever bedrijfsvervoer aan en aansluitend gedurende 2 jaar 10 cent per kilometer voor de afstand boven 30 kilometer enkele reis. Dit komt bovenop de blijvende vergoeding in de cao van maximaal € 6,- per dag. De vakbonden hebben bedrijfsvervoer geëist voor onbepaalde tijd.

Werknemerspremies

De huidige lage werknemerspremies voor pensioen(Cuijk) en nabestaandenverzekering (Staphorst) wil 2 sisters Storteboom in 5 jaar verhogen naar de gebruikelijke bijdragen in de sector.

Ontslag

Voor wie geen passend werk in Nijkerk mogelijk is, volgt ontslag. Daarbij biedt 2 Sisters Storteboom een ontslagvergoeding van 90 procent van de kantonrechterrichtlijn alsmede 6 maanden deskundige begeleiding voor ander werk.

Vrijwillig vertrek

Voor wie na een passend aanbod in Nijkerk nu of de komende tijd dichterbij ander werk vindt, hebben de vakbonden een ontslagvergoeding gevraagd voor compensatie van financiële risico’s. Dit is door 2 Sisters Storteboom geweigerd. Voor het volledige resultaat verwijzen wij je naar het sociaal plan.

Een beter resultaat haalbaar?

Voor een beter resultaat kan het nodig zijn dat werknemers actievoeren.  Bij voldoende steun van de werknemers kunnen de vakbonden in het uiterste geval oproepen tot staking. Ook hierover kunnen besluiten genomen worden in de ledenvergaderingen.

Jacqueline Kraan                                                       
bestuurder CNV Vakmensen                                     

E j.kraan@cnvvakmensen.nl
T 055 – 52 64 250

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid