Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Gemaksvoeding - Nieuws

Onderhandelingsresultaat cao Gemaksvoeding 2014

Op 13 november 2013 heeft CNV Vakmensen een onderhandelingsresultaat afgesproken voor de nieuwe cao Gemaksvoeding per 1 januari 2014.

Deze cao heeft een looptijd van 18 maanden, een loonsverhoging van 2,5% per 1 april 2014 en van 0,5% per 1 januari 2015 en een afspraak over mogelijkheden voor loopbaanadvies en niet-functiegerichte scholing. CNV Vakmensen is tevreden over dit onderhandelingsresultaat, omdat de loonsverhoging redelijk is en werknemers nu meer mogelijkheden krijgen om zich te ontwikkelen.

Looptijd en loon
De looptijd is van 1 januari 2014 tot 1 juli 2015 (18 maanden). De lonen gaan omhoog met 2,5% per 1 april 2014 en 0,5% per 1 januari 2015. Opgeteld is dit een stijging van de lonen met 3% in 18 maanden. Gezien de sector en de inflatieverwachting voor 2014, is dit een reële loonsverhoging en tegelijk ook het maximaal haalbare in deze onderhandelingen gezien de insteek van werkgevers en van CNV Vakmensen.

Loopbaanbegeleiding en niet-functiegerichte scholing
Op voorstel van CNV Vakmensen is afgesproken om een pilot te doen met employability en loopbaanbegeleiding. Op eigen verzoek kunnen werknemers een vergoeding van maximaal € 750,- krijgen als zij een niet-functiegerichte scholing doen, waarmee de eigen positie op de arbeidsmarkt wordt verbeterd en voor loopbaanadvies. Hierdoor hebben werknemers zelf meer mogelijkheden om zich te ontwikkelen en daar is CNV Vakmensen een groot voorstander van. Per bedrijf is gedurende de looptijd van de cao een budget van 0,2% van de loonsom beschikbaar. Dus wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Aanvraag wordt door de werknemer zelf gedaan bij het sociaal fonds van de Gemaksvoeding. Loopbaanadvies wordt onder andere verzorgd door CNV Vakmensen, zie hiervoor www.tomii.nl.

Uitzendkrachten
Om te zorgen dat uitzendkrachten in de sector niet te weinig betaald krijgen, wordt in de cao duidelijk opgenomen dat het uurloon van uitzendkrachten gebaseerd is op een gemiddelde werkweek in de sector van 38 uur. De uurlonen in de cao worden daarom voor uitzendkrachten verhoogd met 40/38 als door de uitzendbureaus nog niet met een gemiddelde 38-urige werkweek werd gerekend.

Ledenraadpleging
Dit zijn de belangrijkste punten uit het onderhandelingsresultaat.
In het onderhandelingsresultaat staan ook afspraken over nachtarbeid en oudere werknemers en het kopen en opnemen van verlofuren. De aankomende weken houdt CNV Vakmensen een schriftelijke ledenraadpleging over het onderhandelingsresultaat. Hierbij zal de gehele tekst van het onderhandelingsresultaat naar de CNV-leden worden gestuurd.


Leo Bons en Frans van de Veen
bestuurders


Cees Verhoek
kaderlid
Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid