Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

CNV onderhandelt met VION over cao-loonsverhoging

Maandag 4 november 2013 was de eerste onderhandelingsronde voor de nieuwe cao bij VION Ingredients, Rendac Son, Sonac Burgum en Ecoson. CNV Vakmensen wil door de voorgenomen verkoop van VION Ingredients aan het Amerikaanse Darling International op korte termijn duidelijkheid over de nieuwe cao.

In deze onderhandelingsronde zijn wij het nog niet eens geworden over een passende loonsverhoging. Op 28 november 2013 wordt verder onderhandeld.

Loonsverhoging

Zowel VION Ingredients als de vakbonden willen een looptijd van de cao van 15 maanden, van 1 oktober 2013 tot 1 januari 2015. Reden hiervoor is dat per 2015 opnieuw wijzigingen in het pensioen worden verwacht. Gezien het inflatieniveau voor 2013 en 2014 en de resultaten van VION Ingredients, heeft CNV Vakmensen een loonsverhoging van 3,2 procent per 1 oktober 2013 voorgesteld voor 15 maanden en een eenmalige verkoopbonus van 0,8 procent. De werkgever kijkt voor de loonsverhoging sterk naar wat er in 2013 gemiddeld aan cao-loonsverhogingen is afgesproken en biedt daarom 1,5 procent per 1 oktober 2013 en 0,5 procent per 1 oktober 2014. De werkgever wil absoluut geen afspraken maken over een verkoopbonus. Vakbonden vinden dit bod van de werkgever veel te laag. De inflatieverwachting voor 2013 ligt hoger dan 2,5 procent. Daarom hebben we als vakbonden een tegenbod gedaan van 3 procent per 1 oktober 2013 bij een cao van 15 maanden en een eenmalige verkoopbonus van 0,5 procent.

Wel eens over

CNV Vakmensen en werkgever zijn het wel eens over de volgende onderwerpen:

 • Pensioen: voortzetting van pensioencontract bij Interpolis voor één jaar met een versobering van de pensioenregeling door een opbouw van 2,15 procent per jaar en een nieuwe pensioenleeftijd van 67 jaar (voor de toekomstige opbouw). 
  Deze versobering is noodzakelijk vanwege de nieuwe lagere fiscale grenzen per 2014. In 2014 willen wij afspraken maken over een nieuwe pensioenregeling per 2015. 
 • Duurzame inzetbaarheid: de cao-werkgroep over duurzame inzetbaarheid gaat alsnog van start. Hierin zullen naast vakbonden en werkgever ook vertegenwoordigers van de locaties in Nederland zitten, ook Vuren. Omdat er nog geen advies ligt, zullen ook in 2014 de 62-plussers de mogelijkheid krijgen om twaalf dagen 85 procent op te nemen, indien het verlofsaldo van één jaar is gebruikt (zelfde regeling als in 2013).
 • WGA-premie: ook in deze cao-periode zal de WGA-premie volledig door de werkgever betaald worden.
 • CNV Internationaal: de cao-bijdrage aan een project van CNV Internationaal zal verdubbeld worden.

Volgende onderhandelingsronde

De volgende onderhandelingsronde is op donderdag 28 november 2013. De bedoeling is om het dan wel eens te worden over de cao-loonsverhoging. Wij houden je op de hoogte via de nieuwsbrief van CNV Vakmensen.

Frans van de Veen
bestuurder

Hans van Rulo en Evert van der Ploeg
kaderleden

Lees ook

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

 • Deskundig advies over werk en inkomen
 • Rechtshulp voor werk en inkomen
 • Rechtshulp voor privé situaties
 • Hulp bij je belastingaangifte
 • Korting op verzekeringen
 • Informatie en advies bij ziekte

Word lid