Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Cao-onderhandelingen 2015 Darling van start

Op 5 december 2014 is het eerste overleg geweest tussen de vakbonden en de directies van Darling Ingredients voor de locaties Son, Burgum en Vuren. CNV Vakmensen heeft in dit overleg de voorstellen toegelicht voor de locaties Son en Burgum.

Inmiddels zijn ook de leden in Vuren geraadpleegd. Belangrijke punten in deze onderhandelingen worden naast de loonsverhoging ook de afspraken over de pensioenregeling en over duurzame inzetbaarheid. De volgende onderhandelingsronde is 19 januari 2015.

Cao Vuren
De aanwezige leden tijdens de ledenvergadering op 18 december 2014 hebben aangegeven, dat zij achter de cao-voorstellen van CNV Vakmensen staan en dat zij een vergelijkbare jaarlijkse winstafhankelijke uitkering willen afspreken die vergelijkbaar is met Son en Burgum. Nu is in Vuren nog geen sprake van een structurele afspraak over zo’n uitkering. Daarnaast willen de leden de cao’s van Vuren en van Son/Burgum aan dezelfde onderhandelingstafel uitonderhandelen. Als er in de praktijk geen verschil (of nauwelijks verschil) zit tussen beide cao’s, kunnen de cao’s wat ons betreft samengevoegd worden, maar dit is geen doel op zich. In de afgelopen jaren heeft de cao van Vuren de uitkomst van de cao Son/Burgum gevolgd op kleine uitzonderingen na. Daarom willen wij wel toe naar een andere volgorde van onderhandelen, zodat de leden in Vuren ook invloed hebben op hun cao.

Pensioen
Deze weken wordt er gekeken naar de toekomst van de pensioenregeling, de kosten en de inhoud van de regeling per 1 januari 2015. Vanuit vakbondszijde is hier ook een pensioendeskundige bij betrokken. De eerste signalen zijn dat de kosten voor pensioen hoger zijn geworden, ondanks de versobering (minder pensioenopbouw) vanaf 2015. Het wordt dus nog een zware kluif om afspraken te maken over pensioen, waarvoor bij iedereen draagvlak is.

Cao-voorstellen
De werkgever heeft nog niet gereageerd op de voorstellen van vakbonden.
De onderhandelingen moeten dus nog echt starten. Gezien het huiswerk wat op tafel ligt, zullen het stevige onderhandelingen worden.

Onderhandelingsdelegatie
De onderhandelingsdelegatie bestaat uit:
- Evert van der Ploeg (Burgum)
- Hans van Rulo (Son)
- Christiaan Walraven (Vuren)
- Frans van de Veen (bestuurder)

Christiaan Walraven is de opvolger van Willem de Graaff. Willem heeft heel veel jaren als kaderlid de leden in Vuren goed vertegenwoordigd. Waarvoor heel veel dank. Omdat Wilem dicht tegen zijn pensioen aan zit heeft hij het stokje overgedragen aan Christiaan.

Tot slot een mooi en gezond 2015 toegewenst.

Namens de onderhandelingsdelegatie,
Frans van de Veen
bestuurder
Lees ook

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid