Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Rendac Son, Sonac Burgum, Econon - Nieuws

Ledenvergaderingen duurzame inzetbaarheid bij DI

Op 26 april was de tweede onderhandelingsronde voor de nieuwe cao bij Darling Ingredients. In deze ronde is gesproken over de 85%-dagen, leeftijdsdagen, ontziemaatregelen en voor nieuwe werknemers een persoonlijk keuzebudget. Bonden hebben besloten om eerst de leden te raadplegen over de nieuwe cao.

Ledenvergaderingen
De ledenvergaderingen van CNV Vakmensen en FNV gezamenlijk zijn op: 

Maandag 8 mei 2017: 19.30 uur in de bedrijfskantine in Son
Dinsdag 9 mei: 16.15 uur in de Boerderij, Damsingel van SUMAR (locatie onder voorbehoud)
Maandag 15 mei om 19.30 uur in de bedrijfskantine in Vuren 

Het is ook mogelijk om je reactie over duurzame inzetbaarheid te geven via het mailadres van CNV-bestuurder Frans van de Veen: f.veen@cnvvakmensen.nl en via de kaderleden op de eigen locatie.

CNV-bestuurder Frans van de Veen is aanwezig bij de ledenvergaderingen in Son en Vuren.

In de ledenvergaderingen zullen de plannen van de werkgever en de eerste reactie van vakbonden worden verteld. In deze nieuwsbrief staat een korte uitleg.

Huidige werknemers
De directie heeft in deze cao-onderhandelingen het voorstel gedaan om voor alle huidige werknemers, ook de jongere, de 85%-regeling te laten bestaan met een overgangsregeling voor de 80 uur per jaar vanaf 62 jaar. De leeftijdsdagen (vakantiedagen) wil de directie in stappen opschuiven met de AOW-leeftijd voor de werknemers jonger dan 40 jaar en de ontziemaatregelen wil de directie ook in stappen opschuiven met de AOW-leeftijd. Discussie hierbij is onder meer hoeveel jaar het opschuiven dan zou moeten zijn.

Nieuwe werknemers
De nieuwe werknemers, nu nog niet in dienst, krijgen in het voorstel van de directie een Persoonlijk Keuze Budget van gemiddeld 3,5 dag per jaar. Jongeren per jaar minder en ouderen per jaar meer. Met dit budget kunnen nieuwe werknemers jaarlijks een keuze maken voor vrije tijd of geld. Maar eigenlijk is het verschuiven van arbeidsvoorwaarden, want nieuwe werknemers hebben 1 leeftijdsdag minder vakantie en de huidige adv-dagen zijn ook onderdeel van het PKB.

Volgende ronde
Na de ledenvergaderingen is op 19 mei de volgende onderhandelingsronde. Dan zal niet alleen vooruitgang geboekt moeten worden op Duurzame inzetbaarheid, maar ook op de andere onderwerpen zoals loonsverhoging.

De CNV-onderhandelingsdelegatie,
Frans van de Veen
Bestuurder CNV Vakmensen
M: 06 51 60 19 65
E: f.veen@cnvvakmensen.nl

Alsmede Hans van Rulo, Christiaan Walraven en Willem Visser

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid