Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Rendac Son, Sonac Burgum, Econon - Nieuws

Darling Ingredients: De WW wordt weer gerepareerd

Dankzij aanhoudende inzet van CNV (en andere vakbonden) kan een werkloze werknemer weer maximaal 38 maanden aanspraak maken op een WW-uitkering of WGA-uitkering - als hij voor dat recht lang genoeg heeft gewerkt. Het kabinet had de uitkeringsduur beperkt tot maximaal 2 jaar.

Voor de werknemers bij Darling Ingredients wordt in een aparte cao-afspraak de WW gerepareerd.

Breng jouw stem uit

CNV Vakmensen roept je op om nu dan jouw stem uit te brengen. Doe dit dan voor maandag 4 december 2017. Via deze link kom je in de enquête. Om in te loggen graag deze inlogcode gebruiken: DAR-22221700.

Lukt het je niet om de enquête in te vullen, vraag dan iemand (een collega of bekende) je hierbij te helpen.

Sociaal akkoord 2013

De afspraken om de uitkeringsduur te herstellen zijn gemaakt in het zogenoemde Sociaal Akkoord, in april 2013. Omdat sociale zekerheid ooit begon bij de vakbeweging wilden de vakbonden niet akkoord gaan met een inperking van de WW- of WGA-duur.

Kabinet en vakbonden zijn overeen gekomen dat de oorspronkelijke lengte van de WW-uitkeringsperiode weer mogelijk wordt. De pot van waaruit die uitkering wordt betaald heet Private Aanvulling WW en WGA (PAWW) en deze wordt beheerd door een onafhankelijke instantie, de Stichting Private Aanvulling WW en WGA (SPAWW). Het benodigde geld komt van werknemers die premie betalen voor de PAWW.

In de ledenvergaderingen van de afgelopen 2 weken in Son, Vuren en Burgum is al een toelichting gegeven over de WW-reparatie.

Rechtvaardig

 Volgens CNV Vakmensen is de reparatie belangrijk omdat het recht doet aan opgebouwde rechten. Maar, zoals hierboven aangegeven, die reparatie kan alleen als de werknemers er geld voor reserveren. Want een aantal jaren is geen WW-premie ingehouden.

De afspraken over reparatie - gemaakt door vakbonden en werkgevers - worden vastgelegd in een aparte cao voor Darling Ingredients, die vijf jaar geldt. Die cao wordt vastgesteld door de leden. Zodra dit is gebeurd wordt hij bij de stichting aangemeld voor deelname aan de PAWW via een zogenoemde verzamel-cao.

De nieuwsbrief/flyer over het derde WW-jaar en de uitleg over de PAWW vind je onder 'Downloads'. We hebben geprobeerd een antwoord te geven op de meest voor de hand liggende vragen.

Frans van de Veen
bestuurder CNV Vakmensen
M: 06 51 60 19 65
E: f.veen@cnvvakmensen.nlOp de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid