Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Stemmen over klein pensioendossier NN

Met ingang van 1 januari 2018 moet er op grond van de wet iets veranderen of in de pensioenleeftijd of in het opbouwpercentage. NN, CNV Vakmensen en de andere vakorganisaties hebben hierover een akkoord bereikt, dat wij nu ter stemming voorleggen.

Tijdens 5-jarige pensioenovereenkomst pensioenlasten meer gestegen dan verwacht

Eind 2018 loopt de 5-jarige pensioenovereenkomst met NN af. Dat betekent dat wij in 2018 gaan onderhandelen over de pensioenen. Door de lage rente waren de pensioenlasten van NN de afgelopen 5 jaar hoger dan tevoren aangenomen. Hoewel de werknemerspremie wel de laatste jaren gestegen is, was dit de afgesproken stijging. NN heeft aangegeven dat als er over een nieuwe pensioenovereenkomst gesproken gaat worden, de gestegen pensioenlasten van de werkgever zeker een onderwerp van gesprek zullen zijn.

Nu een verandering als gevolg van wettelijke eisen

Op grond van de wet moet of de pensioenrichtleeftijd van 67 naar 68 jaar gaan of moet het opbouwpercentage verlaagd worden. Daarover is de laatste tijd onderhandeld. Het volgende is afgesproken:

“Voor 2018 blijft de pensioenrichtleeftijd gehandhaafd op 67 jaar met een verlaging van het opbouwpercentage van het ouderdomspensioen naar 1,738%. Het nabestaandenpensioen blijft 70% van het ouderdomspensioen. Dit betekent voor nabestaanden van medewerkers, die in 2018 overlijden, een iets lager nabestaandenpensioen. NN zorgt voor een passende reparatie van het verschil voor iemand die in 2018 komt te overlijden. Deze wijziging valt binnen de looptijd van de huidige pensioenovereenkomst.”

In 2018 onderhandelingen over pensioen vanaf 2019

Cao-partijen nemen een deel van de premiegevolgen van bovenstaande wijziging alsmede de ontwikkelingen rondom pensioenen in Nederland mee in hun besprekingen over de nieuwe pensioenovereenkomst, die vanaf 1 januari 2019 zal gelden. Wij zullen jou en je collega’s ook nadrukkelijk betrekken bij deze onderhandelingen.

Nu stemmen over bovenstaande wijziging

Omdat de wijziging een wijziging in de pensioenovereenkomst en dus in de cao is vraag ik jou hierover te stemmen. Dat lijkt raar omdat het een gevolg is van de wettelijke wijziging, maar het is toch aan jou. Wij vragen je voor 23 december 2017 te stemmen via deze link.

Ike Wiersinga
bestuurder CNV Vakmensen
E:  i.wiersinga@cnvvakmensen.nl
M: 06 23 50 09 86

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid