Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Cao-voorstellen Nationale Nederlanden

De voorstellen van Nationale Nederlanden en CNV Vakmensen verschillen nogal van elkaar. Natuurlijk betekenen voorstellen dat wij nog moeten onderhandelen. Maar met zulke grote verschillen worden het hele lastige onderhandelingen.

Vertrouwelijke voorstellen van werkgever
De 1e onderhandelingsdag werden wij geconfronteerd met een vertrouwelijke voorstellenbrief van de werkgever. Omdat wij niet namens onszelf onderhandelen maar namens jou als lid van CNV Vakmensen, werkzaam bij Nationale Nederlanden, hebben wij Nationale Nederlanden verzocht de vertrouwelijkheid eraf te halen. Dat is inmiddels gebeurd. De voorstellenbrief van Nationale Nederlanden is ook op SAM gepubliceerd.

Voorstellen is nog niet uitvoeren
Natuurlijk is het zo dat ook de werkgever wel weet dat dat voorstellen doen nog niet betekent dat het uitgevoerd gaat worden en dat er onderhandeld moet worden. Wij hopen maar dat de werkgever een ruime onderhandelingsmarge heeft ingebouwd, want de meeste voorstellen zijn geen verbeteringsvoorstellen voor werknemers.

Wij beginnen met het loongebouw en beloningsbeleid
Omdat wij weten dat er grote behoefte is aan duidelijkheid over het loongebouw en beloningsbeleid, hebben wij afgesproken daar in oktober over te onderhandelen.

Als we het over loongebouw hebben praten we over:

 • Welke salarisschalen gaan gelden?
 • Waar wordt iedereen ingedeeld?
 • Wat doen we met mensen die boven en onder de schaal zitten? etc.

Als we het over beloningsbeleid hebben dan praten we over:

 • Wat doen we met de variabele beloning (VIC)?
 • Wat doen we met performance management?
 • Wat doen we met PKB?
 • Welke loonsverhoging spreken we af? Etc.

Pensioen is ook een belangrijk onderwerp
In de loop van oktober gaan wij ook over pensioen praten. Dat doen we omdat bij Nationale Nederlanden de uitvoeringsovereenkomst pensioen afloopt per 1 januari 2019. Maar er zijn ook 2 pensioenfondsen met verschillende pensioenregelingen. En omdat de rente laag is, zijn de kosten van pensioen erg hoog en daar is een oplossing voor nodig. Werkgever heeft voorgesteld dat er een IDC-regeling moet komen. Dat betekent dat iedereen individueel kan sparen voor zijn of haar eigen pensioen. De werkgever heeft er dan niets meer mee te maken. Dat betekent dat ook het risico volledig bij jou als medewerker komt te liggen. CNV Vakmensen heeft Nationale Nederlanden laten weten dat wij nooit zo’n afspraak over pensioen zullen maken.

Nog 10 dagen onderhandelen over jouw cao en sociaal plan
We hebben nog 10 volle dagen gepland voor het overleg over jouw cao en sociaal plan. En natuurlijk komen alle andere onderwerpen naast salaris en pensioen dan ook aan de orde. Wij blijven je op de hoogte houden. Ik hoop van harte dat die 10 dagen voldoende zullen zijn. Laat in ieder geval mij, maar ook je werkgever via SAM weten wat je vindt. Ook voor overige vragen en opmerkingen kan je bij mij terecht.

Ike Wiersinga
Bestuurder
M: 06-23500986
E: i.wiersinga@cnvvakmensen.nl

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

 • Deskundig advies over werk en inkomen
 • Rechtshulp voor werk en inkomen
 • Rechtshulp voor privé situaties
 • Hulp bij je belastingaangifte
 • Korting op verzekeringen
 • Informatie en advies bij ziekte

Word lid