Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

1e verkenningen over loon en pensioen bij NN

Tijdens de onderhandelingen zijn er de 1e verkenningen gedaan over loon. Wat is er nu bij Delta Lloyd en NN, met welke bedrijven wil je de medewerkers vergelijken? Wil je een aantrekkelijke werkgever zijn? Rondom pensioen heeft de werkgever uitgelegd waarom zij een individuele spaarpot (IDC) willen.

Het loongebouw nu en in de toekomst is uitgebreid besproken en verkend

Zowel medewerkers van NN als van Delta Lloyd zitten in salarisschalen van beide bedrijven. We hebben dat bekeken. Daarbij hebben we ook inzicht gekregen in hoeveel mensen bovenschalig zijn, dat wil zeggen hoeveel mensen er meer salaris krijgen dan wat zij volgens de salarisschaal waar ze nu in zitten horen te krijgen. Zowel bij Delta Lloyd als bij NN zijn er veel mensen die meer betaald krijgen dan hun salarisschaal zegt.

Ook is gekeken naar de Haylevels van de functiewaardering en welke salarisschalen daar nu bij horen.

Omdat het de bedoeling is dat iedereen in dezelfde Haylevels en met dezelfde punten in dezelfde salarisschaal terechtkomt, is het belangrijk om inzicht te hebben in wat er qua loon in de wereld om ons heen gebeurt. Maar de vraag, die we nog niet beantwoord hebben, is met wie moeten (toekomstige) medewerkers van NN vergeleken worden. Met medewerkers van andere grote bedrijven, met heel werkend Nederland, met heel werkend Nederland en daar wat bij optellen of met de financiele dienstverlening. NN wil dat de salarissen vergeleken worden met iedereen die werkt in Nederland, dus ook met schoonmakers en mensen die in winkels werken. En natuurlijk vindt CNV Vakmensen dat iedere medewerker telt en goed betaald moet worden, maar het is wel de vraag of je iedereen met iedereen kan vergelijken. We hebben een eerste verkenning gedaan wat mogelijk zou kunnen zijn en welke gevolgen dat zou kunnen hebben. Een heftige en lastige discussie.

Pensioen: Wat ons betreft geen individueel spaarpotje

NN heeft uitgelegd waarom de werkgever een voorstel heeft gedaan voor een IDC-pensioenregeling. Dat is een pensioenregeling waar je als medewerker zelf spaart voor je pensioen. Daarvoor geeft NN 2 redenen:

  • Het is een product, dat aan klanten wordt verkocht. Dat is met name aan klanten, die geen cao hebben geeft NN zelf aan.
  • Omdat er geen buffer is voor slechte tijden is deze regeling goedkoper.

CNV Vakmensen vindt het volgende van deze argumenten:

  • NN verkoopt ook collectieve regelingen aan klanten. En we hebben bij NN een cao, afgesproken met vakorganisaties.
  • Het klopt dat er geen buffer is en dat dit goedkoper is, maar als het misgaat dan krijgt de medewerker gewoon minder pensioen en heeft hij alleen het risico.

Daarnaast zal CNV Vakmensen een cao met een volledige IDC-regeling niet tekenen omdat het in strijd is met solidariteit, waar CNV Vakmensen voor staat. Met zijn allen de lusten en de lasten dragen, is ons devies. Daarnaast vinden wij het niet handig om nu een revolutionaire afspraak te maken over pensioen, terwijl er vanuit de politiek en sociale partners in Den Haag nog gebroed wordt op een nieuw pensioenstelsel.

Door alle verkenningen schieten de onderhandelingen nog niet erg op

Hoewel de verkenningen noodzakelijk zijn om de goede keuzes te maken, schieten daardoor de onderhandelingen niet erg op. Het zou ons helpen als je de werkgever zowel via SAM als tijdens hun inloopsessies zou laten weten wat jij van de inzet van de werkgever vindt.

Maand van de vakbond: juist nu nodig

Voor niet-leden, die tot 8 november lid worden, geldt dat zij een jaar lang gratis lid kunnen zijn. Als jij je collega lid maakt dan hebben wij ook een leuke verrassing voor jou. Juist nu is het nodig om zoveel mogelijk leden te hebben. Immers als lid kan je meebeslissen over je cao. 

Nog vragen of opmerkingen?

Als je nog vragen of opmerkingen hebt, dan kan je bij mij terecht via i.wiersinga@cnvvakmensen.nl.

Sinds kort kun je met al je vragen en opmerkingen over jouw cao Nationale Nederlanden ook op Je Achterban terecht! Ga nu naar www.jeachterban.nl/nationale-nederlanden en laat je horen!

Ike Wiersinga,
Bestuurder CNV Vakmensen
M. 06 2350 0986
E. i.wiersinga@cnvvakmensen.nl

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid