Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Stemming onderhandelingsresultaat Cao Verzekeraars

Wat hebben we afgesproken en wat vind jij ervan? We hebben jullie al even kort geïnformeerd over het behaalde cao resultaat. In deze nieuwsbrief leggen we graag uit wat nu precies de belangrijkste afspraken zijn.

Stemming

Natuurlijk horen wij heel graag wat jij ervan vindt. Breng daarom hier je stem uit.Dit kan tot donderdag 8 maart.

Loon

Na lang onderhandelen over dit onderwerp zijn we uitgekomen op de volgende loonsverhoging:

 • per 1 maart 2018 worden de salarissen en salarisschalen structureel verhoogd met 2%.
 • Per 1 januari 2019 worden de salarissen en salarisschalen structureel verhoogd met 2%.              

CNV is van mening dat deze loonafspraak past binnen de financiële sector. We hebben er heel lang over onderhandeld omdat de verzekeraars weinig ruimte hadden om de lonen te verhogen. Voor ons was dat eigenlijk niet acceptabel omdat wij, gezien de opkomende economie, vinden dat de medewerkers bij de verzekeraars hier ook van moeten gaan meeprofiteren. Wij zijn daarom tevreden dat wij uiteindelijk op deze loonsverhoging zijn uitgekomen

Pensioen

We hebben heel lang gestudeerd en daarna onderhandeld over de pensioenregeling. De huidige cao kent een basis pensioenregeling. Dat is een Defined Benefit regeling. Veel verzekeraars hebben met hun eigen OR naast deze basisregelingen ook nog aanvullingen afgesproken. De werkgevers wilden graag een andere pensioenregeling. Dat was de inzet voor een nieuwe cao. Zij wilden dat een IDC-regeling ook mogelijk wordt. Kort gezegd, betekent dit dat zo’n pensioenregeling meer risico’s bij de werknemers legt en dat de werkgevers beter weten wat pensioen hun gaat kosten. De pensioenkosten zijn de laatste jaren, oa door de lage rente, namelijk enorm gestegen. We hebben heel lang en veel gestudeerd op een nieuwe pensioenregeling. Uiteindelijk hebben we hierover inderdaad een afspraak gemaakt.

Deze afspraak houdt het volgende in:

 • In de cao blijft de huidige DB-basispensioenregeling het uitgangspunt.
 • Daarnaast wordt het mogelijk om een IDC-pensioenregeling af te spreken. Deze
 • regeling moet dan wel voldoen aan de parameters die wij in dit cao-resultaat hebben afgesproken. We hebben afgesproken dat de idc-pensioenregeling in elk geval minimaal hetzelfde kost voor de werkgevers als de DB-pensioenregeling.
 • Bij een IDC-regeling ademt het pensioen meer mee met de rente en de beleggingen. Bij hoge rente bouwen deelnemers dus snel meer pensioen op maar bij een lagere rente lopen de deelnemers ook wat meer risico. We hebben deze risico’s zoveel mogelijk geprobeerd te beperken in de nieuwe regeling. En om dit risico te compenseren hebben we bovendien afgesproken dat de deelnemersbijdrage aan de IDC-regeling lager wordt dan bij de DB-regeling in de cao. We verlagen de eigen bijdrage van de werknemers naar 3,5% in de nieuwe idc-variant.
 • Belangrijk is dat werkgevers niet zomaar naar deze pensioenregeling mogen overstappen. Ze moeten dit doen in overleg met de ondernemingsraad en het is ook belangrijk dat de regeling van het bedrijf het uitgangspunt is van de omzetting.

Noor

Het is ingewikkelde materie. De pensioenexperts kunnen in het bijgevoegde onderhandelingsresultaat de exacte afspraken bekijken. Wij snappen dat dit taaie kost is, en niet voor iedereen makkelijk te begrijpen. Daarom is het erg belangrijk dat je ons als CNV aanhaakt als er in jouw bedrijf over een nieuwe pensioenregeling wordt gesproken. Wij hebben collega’s die de ondernemingsraad kunnen ondersteunen en zo nodig ook van pensioenadvies kunnen voorzien. Raadpleeg hiervoor ook onze website van Noormz.  Jouw werkgever heeft ook een meldplicht bij cao-partijen als men met de pensioenregeling aan de slag wil. We willen dus graag aangesloten blijven bij de pensioenontwikkelingen na het maken van deze afspraken.

Duurzame inzetbaarheid

Hier gaan we actief mee aan de slag. Het persoonlijke ontwikkelbudget wordt verhoogd naar 750 euro per jaar en je kunt het budget ruimer besteden. Ook gaan we aan de slag om te zorgen dat er meer aanbod komt. Wil je alvast aan de slag, kijk dan eens op: https://verzekerjeinzet.nl/

Uitzendkrachten

CNV vindt het belangrijk dezelfde beloning krijgen als de medewerkers die onder de cao vallen, wanneer zij hetzelfde werk doen in een bedrijf. We hebben hier een afspraak over gemaakt, die dit uitgangspunt weer een stapje dichterbij brengt.

Onderhandelingsresultaat

In de bijlage zijn alle afspraken uit het onderhandelingsresultaat terug te vinden.

Wat vindt CNV Vakmensen ervan?

We hebben veel en lang onderhandeld over deze cao en ook over de vorige cao. Steeds bleken de pensioenaanpassingen het struikelblok. Het is daarom goed dat we daar nu een afspraak over hebben gemaakt. Natuurlijk kent zo’n afspraak voor- en nadelen. We geven de verzekeraars wat meer ruimte om verschillende pensioenregelingen aan te bieden en dit brengt meer risico’s mee, maar tegelijkertijd past dit wel bij de ontwikkelingen in de sector en ook bij de veranderingen die de verzekeraars in hun eigen pensioenproducten doorvoeren. Verder hebben we een loonsverhoging kunnen afspreken, die past bij de loonontwikkeling in de financiële sector. Daarnaast hebben we over een aantal andere belangrijke onderwerpen zoals inzetbaarheid, flex werk maar ook werkdruk, en het loongebouw afspraken gemaakt, die de cao verbeteren.

Vragen?

Heb je vragen of opmerkingen, laat het me dan zeker weten. Als je er prijs op stelt dat we de nieuwe cao-afspraken een keer komen toelichten, laat het dan ook weten. Je kunt me bereiken via onderstaande gegevens.

Sandra Hendriks
cao-onderhandelaar financiële dienstverlening
E: s.hendriks@cnvvakmensen.nl
M: 06-10539520


Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

 • Deskundig advies over werk en inkomen
 • Rechtshulp voor werk en inkomen
 • Rechtshulp voor privé situaties
 • Hulp bij je belastingaangifte
 • Korting op verzekeringen
 • Informatie en advies bij ziekte

Word lid