Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Cao-overleg verzekeraars kleine stappen voorwaarts

Donderdag 30 november hebben we weer overlegd met de werkgevers. Het hoofdthema blijft pensioen maar we hebben het ook over het totaalpakket van de cao afspraken gehad. In deze nieuwsbrief een update en en de tussenafspraak dat de fiscale pensioenrichtleeftijd van 67 naar 68 wordt verschoven.

Pensioenrichtleeftijd van 67 naar 68 jaar
Omdat het overleg over een nieuwe pensioenregeling lastig blijft, hebben we als cao partijen besloten om in elk geval wel een besluit te nemen over het verschuiven van de fiscale pensioenrichtleeftijd per 1 januari 2018 van 67 naar 68 jaar. We hebben jullie gevraagd daarover te stemmen en de meerderheid van de CNV leden. alsmede de leden van de andere bonden, hebben hier inmiddels mee ingestemd. Dit betekent dat dit fiscale punt alvast wordt aangepast in de cao. De rest van de nieuwe cao én pensioenafspraken zijn nog niet rond.

Verdere pensioendiscussie
Om te kijken of we toch tot een cao resultaat kunnen komen, hebben we als bonden een poging gewaagd om mee te denken met de werkgevers over een idc-variant. Deze variant zou dan als gelijkwaardige optie in de cao moeten komen naast de DB-regeling en de CDC-regeling, die al in de cao staan. Op dit moment wordt er gerekend om te bekijken wat de mogelijkheden zijn.

Totaal pakket
Over veel andere cao onderwerpen lijken we het inmiddels wel eens te gaan worden. Zo komt er een verbetering van het budget voor duurzame inzetbaarheid. Over de loonsverhoging zijn we het nog niet eens. Er zit wel wat beweging in bij de werkgevers maar bonden hebben aangeven het echt belangrijk te vinden om een goede loonsverhoging af te spreken.

We houden je op de hoogte! We praten op 17 januari 2018 verder. Dit geeft ons allen even de tijd om aan de goede berekeningen te werken. Laten we hopen dat we er in het nieuwe jaar snel uit zijn.

Tot slot: je kunt zelf ook aan de slag!
In de huidige cao is afgesproken dat er dit jaar een inzetbaarheidsbudget van 500 euro voor jou klaar staat! Je hebt dus nog maar een paar maanden om hier iets mee te doen. Natuurlijk kun je via je werkgever met jouw budget aan de slag maar mocht je nog geen bestemming hebben, denk dan eens aan een loopbaanadvies bij ons loopbaanadviesbureau James, http://jamesloopbaan.nl/.

Speciaal voor medewerkers in de verzekeringssector bieden wij een loopbaancheck aan. Je krijgt via een persoonlijk gesprek en testen meer inzicht in jouw loopbaandoelen en toekomstwensen. Een goede eerste start om in beweging te komen en eens na te denken over je carrière. In de cao is er bovendien ook nog duurzame inzetbaarheidsdag gekoppeld aan het besteden van jouw budget. Je kunt dus dit traject onder werktijd volgen.

Heb je interesse, laat het mij weten
Ik breng je dan in contact met een van onze loopbaancoaches. Bespreek het ook met je werkgever, zodat die weet dat je jouw budget uit de cao wil gaan besteden. We kunnen je hier natuurlijk ook mee helpen.

Sandra Hendriks-Sneijder
cao onderhandelaar CNV Vakmensen
bereikbaar via 06 10 53 95 20 of s.hendriks@cnvvakmensen.nl

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid