Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Cao-overleg cao verzekeraars van start

De voorstellenbrieven zijn uitgewisseld. Volgende keer gaan we de diepte in. In deze nieuwsbrief lezen jullie wat we tot nu toe hebben besproken.

Pensioen blijft heet hangijzer
We hebben vorige week een start gemaakt met het gesprek over een nieuwe cao verzekeraars 2018 ev. Dit voelde vertrouwd omdat we de andere kant van de tafel voor de zomer nog hadden gezien, toen we het over de huidige cao hadden. De voorstellen van zowel verzekeraars als bonden borduren dan ook erg op de gesprekken van dit voorjaar voort. Met name pensioen is voor de werkgevers nog steeds erg belangrijk en zal ook deze cao-onderhandelingen gaan domineren.

Voorstellenbrieven
Naast pensioen staan er gelukkig wel ook nog andere onderwerpen op de agenda. CNV Vakmensen wil graag verder praten over meer aandacht en maatregelen voor het verbeteren van de duurzame inzetbaarheid van de medewerkers en natuurlijk is ook loon voor ons een belangrijk onderwerp.

Bijgaand kunnen jullie de voorstellenbrief van CNV Vakmensen en het Verbond van Verzekeraars lezen.

Inzet werkgevers
Werkgevers kiezen, ondanks een uitgebreid rapport met veel pensioenvarianten, gelijk alweer voor een idc-optie waarin de pensioenrisico’s op de werknemers worden afgewenteld en waarbij de kosten voor de werkgever lager zijn. Ook op het gebied van loon is er niet veel ruimte. Wel staan werkgevers ervoor open om na te denken over vernieuwing/modernisering van de cao en extra maatregelen om de inzetbaarheid van de medewerkers te verbeteren. Tijdens het volgende overleg gaan we verder praten over pensioen.

Doe jij mee?
Tijdens de cao-onderhandelingen, neem ik altijd een medewerker mee naar de cao-tafel. In het kader van “twee weten meer dan een” en jullie kennen de praktijk veel beter, is dit altijd een hele goede aanvulling en samenwerking. De andere vakbonden nemen ook een medewerker uit de sector mee, waardoor wij gelijk kunnen toetsen of we op de goede weg zitten. Lijkt het je leuk om een mee te doen? Laat het dan zeker weten. Met het oog op de komende pensioendiscussie is een goede kennis van pensioenen natuurlijk mooi meegenomen.

De onderhandeldata zijn:
- Woensdag 20 september,  9.30 uur - 13.00 uur
- Woensdag 11 oktober, 14.00 uur – 19.00 uur
- Donderdagavond 19 oktober vanaf 18.00 uur

We houden je op de hoogte!
Heb je vragen of opmerkingen, laat het me dan zeker weten. Je kunt me bereiken via de onderstaande gegevens.

Tot slot: je kunt zelf ook aan de slag!
In de huidige cao is afgesproken dat er dit jaar een inzetbaarheidsbudget van 500 euro voor jou klaar staat! Je hebt dus nog maar een paar maanden om hier iets mee te doen. Natuurlijk kun je via je werkgever met jouw budget aan de slag, maar mocht je nog geen bestemming hebben, denk dan eens aan een loopbaanadvies bij ons loopbaanadviesbureau James www.jamesloopbaan.nl.

Speciaal voor medewerkers in de verzekeringssector bieden wij een loopbaancheck aan. Je krijgt via een persoonlijk gesprek en testen meer inzicht in jouw loopbaandoelen en toekomstwensen. Een goede eerste start om in beweging te komen en eens na te denken over je carrière.

In de cao is er bovendien ook nog duurzame inzetbaarheidsdag gekoppeld aan het besteden van jouw budget. Je kunt dus dit traject onder werktijd volgen.

Heb je interesse, laat het ons weten via de onderstaande gegevens. Ik breng je dan in contact met één van onze loopbaancoaches. Bespreek het ook met je werkgever, zodat die weet dat je jouw budget uit de cao wil gaan besteden. We kunnen je hier natuurlijk ook mee helpen.

Sandra Hendriks-Sneijder
Cao-onderhandelaar financiële dienstverlening
M: 06 10 53 95 20
E: s.hendriks@cnvvakmensen.nl
Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid