Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Een cao-uitzendkrachten? Voorstellen ingediend

Donderdag, 9 maart, heeft CNV vakmensen, samen met andere bonden, in Baarn met de werkgeversdelegatie van de Abu en NBBU gesproken.

Het was een eerste verkennende gespreksronde waarbij vakbonden hun voorstellen om te komen tot één cao-uitzendkrachten hebben toegelicht en de werkgevers globaal hebben aangegeven waar zij aan denken.

De definitieve cao-voorstellen van CNV Vakmensen kun je in de bijlage vinden.
Deze zijn tot stand gekomen o.b.v. onze concept-voorstellen en jullie reacties daarop. 

Gelijk werk gelijk loon
Belangrijk onderwerp voor jullie en ons is 'Gelijk werk gelijk loon' voor uitzendkrachten. Dit punt hebben we dan ook uitgebreid toegelicht. Het huidige inlenersbeloningsbegrip bevat lang niet alle looncomponenten zoals die gelden voor jullie collega’s in dienst bij de inlener. Denk bijvoorbeeld aan de reiskostenvergoeding, een koude toeslag, de consignatievergoeding, een dertiende maand of extra verlof wat dan geen ADV heet. Ook uit de enquête bleek dat voor jullie 'Gelijk werk gelijk loon' belangrijk is. Werkgevers zijn echter niet van Gelijk werk gelijk loon, omdat uit hun verhaal bleek dat ze niet bereid zijn op dit punt iets te doen. Werkgevers maakten zich zorgen dat de kosten voor hen zouden oplopen hierdoor.

Contractszekerheid
Ook jullie wens voor meer contractzekerheid hebben we uitgebreid toegelicht en bepleit. Hier gaat het dus om de fase A ABU/ 1-2 NBBU, dag en weekcontracten en het feit dat sommigen van jullie de hele week beschikbaar moeten zijn om maar een paar uurtjes te werken. Werkgevers gaven aan dat zij de noodzaak voor meer contract zekerheid niet zagen. Zij vonden de huidige systematiek wel oke. Daar hoefde geen verandering in te komen, zo stelden zij.

Duurzame inzetbaarheid en ontwikkeling
We hebben het voorstel toegelicht om uitzendkrachten meer mogelijkheden tot ontwikkeling en scholing te geven. Je moet hier denken aan meer scholingsmogelijkheden, training, opleiding, etc. Het persoonlijk ontwikkelbudget voor elke uitzendkracht vinden we belangrijk.

Reactie werkgevers
Werkgevers vonden eigenlijk dat het allemaal wel goed geregeld was. Werkgevers leken zich vooral druk te maken over de samenvoeging van de ABU- en de NBBU-cao. Dat was belangrijker dan vernieuwingen en Gelijk werk, gelijk loon. Is dit heel bijzonder? Neen, werkgevers houden vaker de kaarten langere tijd voor de borst. We moeten afwachten met welke inhoudelijke voorstellen de werkgevers nog zullen komen. 

Hoe nu verder?
Er zijn afspraken gemaakt om bepaalde onderwerpen (pensioen, harmonisatie ABU NBBU cao in werkgroepjes voor te bereiden.

De volgende cao onderhandelingsronde is 18 april. Zodra er voldoende nieuws is zullen wij u weer via een nieuwsbrief informeren. Kijk ook regelmatig op je achterban via www.jeachterban.nl, om de laatste ontwikkelingen te volgen. 

Wat vind jij?
Het is jullie cao waar we nu over onderhandelen dus wij vinden jouw mening belangrijk. Praat mee via www.jeachterban.nl/uitzendwerk mee met ons. Heb je vragen stel ze daar, dan zullen wij ze zo spoedig mogelijk beantwoorden.

Heb je persoonlijke vragen en of opmerkingen dan kun je ons als betrokken onderhandelaars ook rechtstreeks benaderen: Marten Jukema, m.jukema@cnvvakmensen.nl, Roderik Mol, r.mol@cnvvakmensen.nl en Henry Stroek, h.stroek@cnvvakmensen.nl

Ongeorganiseerde collega’s
Jullie zijn lid van CNV Vakmensen, stuur deze nieuwsbrief door aan je ongeorganiseerde collega’s, het is ook hun cao. Beter nog, overtuig ze van het nut van het lidmaatschap. Samen staan we sterker. 

Mede namens de onderhandelingsdelegatie.

Roderik Mol,
Bestuurder CNV Vakmensen
M. +316 20 47 1890
E. r.mol@cnvvakmensen.nl

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid