Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Besloten busvervoer - Nieuws

Geschillencommissie Tour stelt bonden in 't gelijk

Binnen de cao Tour is een geschillencommissie, waar verschillen van inzicht en uitleg van cao-artikelen door werknemers en werkgevers aangemeld kunnen worden. De commissie komt bijeen in een hoorzitting en doet na bestudering, een uitspraak. Deze uitspraak is bindend en moet nageleefd worden.

Collega-bond FNV heeft een 4-tal dossiers ingebracht (Shuttle vervoer, Ferry Vervoer, Hotel Shuttle en KLM vervoer)
Wij hebben ons als CNV Vakmensen in gevoegd, d.w.z. wij ondersteunen de dossiers en zijn aanwezig bij de hoorzitting. Wij zijn dan ook verheugd om te kunnen mededelen dat de geschillencommissie de werknemers grotendeels in het gelijk gesteld hebben. Hieronder een opsomming waarover het gaat.

MUP-contracten
Wij vinden dat de werkgever Bus Vervoer Nederland, niet genoeg doet om de bestaande MUP-contracten volgens afspraak om te zetten naar parttime contracten waar men recht op heeft. Verder leggen zij niet goed uit dat een 52-uur-contract een minimum is en dat er in wezen een contract moet worden aangeboden dat gelijk is aan de 3 maanden voorafgaande aan het contract. BVN heeft verklaard dat zij het juridisch met ons eens zijn en dat zij betere voorlichting gaan geven aan hun leden. 
Werknemers hebben gesteld dat genoemd werk allemaal voldoet aan de criteria om 6/6- in plaats van 5/6-vervoer te zijn. BVN is het met ons niet eens en claimt dat dit pendelvervoer is, dus 5/6-betaling.
De commissie komt na bestudering tot het oordeel dat dit alle criteria heeft van 6/6-betaling en de daaraan verbonden onregelmatigheidstoeslag.

Blokuren
Dit is een oud fenomeen wat volgens ons niet meer kan maar hier en daar nog wel wordt toegepast. BVN vindt dat dit wel mag maar dat de uren, die je meer werkt als vermeld staat, uitbetaald moet krijgen. Blokuren mogen niet meer toegepast worden.

Werkgelegenheidsdagen
Werknemers vinden dat de openstaande werkgelegenheidsdagen bij einde dienstverband moeten worden uitbetaald. BVN vindt dat in dat geval deze vervallen en dus weg zijn.
Uitspraak is: “Bij einde dienstverband dienen deze dagen uitbetaald te worden”.

Conclusie
Er zijn daadwerkelijk stappen gemaakt over de helderheid in de cao. Het zijn voor werknemers rechten welke nageleefd moeten worden. Met deze uitspraak in de hand kunt u bij uw werkgever aangeven als er zaken niet kloppen en deze claimen.

Hoe nu verder?
Als CNV Vakmensen zijn we ons aan het beraden hoe ver we in de tijd moeten terug gaan om een eventuele vordering in te kunnen dienen. Wanneer kunnen wij vorderen?
Indien leden vastlopen bij hun werkgever, kunnen zij contact met ons opnemen. Dit kan in het kader van contractophoging, dan wel andere zaken naar aanleiding van deze uitspraak. U kunt met mij contact opnemen via onderstaande gegevens.

Peter Boeseken
Bestuurder CNV Vakmensen
M: 06 51 60 20 43
E: p.boeseken@cnvvakmensen.nl

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid