Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Schoentechniek - Nieuws

Schoentechniek - Eindbod

Het is al weer even geleden dat jullie van de vakbonden CNV Vakmensen en FNV, iets hebben vernomen over de stand van zaken wat betreft de cao onderhandelingen. Onderstaand gaan we daarop in.

Het afgelopen jaar hebben cao partijen een aantal keren bij elkaar gezeten, waaronder de vakbonden CNV Vakmensen en FNV, NVOS-Orthobanda en de Schoenherstellers. Dat het zo lang heeft geduurd om tot een cao resultaat te komen had er alles mee te maken dat de werkgevers geen mandaat wilde geven over een loonsverhoging die met terugwerkende kracht vanaf 2017 in zou gaan.

En dat was nu net wat vakbonden wel wilde afspreken. Gedurende deze besprekingen vond er bij NVOS-Orthobanda een grote bestuurswisseling plaats en hebben een aantal werkgevers hun lidmaatschap bij NVOS-Orthobanda opgezegd. Al met al geen prettige situatie en het werd steeds lastiger om een nieuwe cao af te kunnen spreken.

In februari werd duidelijk dat er bij NVOS-Orthobanda een nieuw bestuur zal worden benoemd. Wat betekende dat dit nieuwe bestuur nog ingewerkt moet worden en er toch geen cao afgesproken kon worden. Natuurlijk heeft dat geen voorkeur, jullie hebben ook recht op duidelijkheid. Daarom is er toen voor gekozen om toch een cao afspraak de DE Schoenherstellers te gaan maken. En het nieuwe bestuur van NVOS-Orthobanda heeft inmiddels aangegeven dit eindbod mede te ondertekenen.

Dat er duidelijkheid moet gaan komen over hoe het in de toekomst verder moet met de cao is duidelijk. Maar voor nu ligt er een resultaat met een looptijd tot 1 januari 2020.

In de bijlage vinden jullie de volledige tekst met bijbehorende loontabellen.

Het lastige waar we wel tegenaan lopen is dat een aantal werkgevers geen lid meer is van NVOS-Orthobanda. Wij weten niet of zij na instemming van dit onderhandelingsresultaat ook de loonsverhoging voor hun werknemers zullen toepassen.

Wij willen jullie vragen of jullie kunnen instemmen met bijbehorend onderhandelingsresultaat.

Het is niet heel veel, maar er is in ieder geval weer een begin gemaakt om met elkaar te overleggen over de cao.

Daarnaast kunnen we aangeven dat een aantal verslechteringen zoals het afschaffen van de zondagstoeslag niet doorgaan. Werkgevers wilden dit heel graag, maar wij hebben deze toeslag kunnen behouden voor jullie.

Nicole Engmann-van Eijbergen
Bestuurder CNV Vakmensen
M: 06 - 51 60 1989
E: n.engmann-vaneijbergen@cnvvakmensen.nl
Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid