Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
De vakbond die het verschil maakt
Betrokken en verantwoordelijk voor een maatschappelijke bijdrage
Taxi

Contractwisseling, wat betekent dit voor jou?

Als taxichauffeur maak je veel ritten die voortkomen uit contracten met opdrachtgevers. Zij zoeken vaak naar de goedkoopste aanbieder. Stel, jouw bedrijf verliest opeens veel ritten aan de concurrent en het vervoerscontract wordt beëindigd. Hoe zit het dan met jouw baan? Raak je die dan kwijt? Wat zijn de gevolgen voor jou?

Contractwisselingen of -veranderingen, en nu?

Als jij te maken krijgt met een contractwisseling of -verandering dan is het belangrijk om te weten welke mogelijkheden er zijn.

Mogelijkheid 1
Jouw werkgever behoudt het contract, en ook een gelijke hoeveelheid ritten. Goed nieuws. Je behoud je baan.

Mogelijkheid 2
Jouw werkgever behoudt het contract, maar voor minder ritten. Meestal verzorgt jouw taxibedrijf veel meer ritten dan alleen dit contract. Jouw werkgever moet kijken of hij dat overige werk kan verdelen onder het zittende personeel. Als dat lukt, dan is er niets aan de hand. Lukt dat niet, dan verliezen eerst de uitzendkrachten hun baan, Pas daarna komen de mensen met een vaste aanstelling in de gevarenzone.

Mogelijkheid 3
Helaas, het vervoerscontract vervalt; een andere vervoerder met ruim voldoende personeel gaat de ritten uitvoeren. Dit is een onzekere situatie voor je. Je krijgt waarschijnlijk geen baan bij de nieuwe vervoerder. Jouw werkgever moet kijken of hij voldoende werk overhoudt om je in dienst te houden. Zo niet, dan kan het zo zijn dat hij mensen moet ontslaan.

Waar kan CNV Vakmensen jou bij helpen?

  • Wij controleren of het allemaal eerlijk gebeurt
  • Wij kunnen overleggen met de nieuwe vervoerder en met jouw huidige werkgever. 
  • En als het zover komt verlenen we ook juridische bijstand. Wacht niet met lid worden tot eventuele problemen zich aandienen. Juridische hulp geven we namelijk na een wachttijd van drie maanden, en voor problemen die nog niet bestonden toen je lid werd.

Mogelijkheid 4
Een andere taxivervoerder krijgt het contract en kan niet aantonen dat hij zelf voldoende goed personeel heeft. Die andere vervoerder mag dan niet snel nieuwe mensen aannemen. Hij moet kijken naar mensen die nu het werk doen. Jouw huidige werkgever moet in zo’n situatie goed uitzoeken welke chauffeurs momenteel dit vervoer rijden en ook welk kantoorpersoneel zich met dit werk bezighoudt. Ook al is het maar een uurtje per week. Het goed in kaart brengen hiervan is erg belangrijk. Als jij alleen dit type vervoer rijdt, kom je namelijk bovenaan de lijst te staan. De nieuwe vervoerder moet namelijk aan de mensen de bovenaan de lijst staan, de bovenste driekwart een baan aanbieden. Als jij daartoe behoort, behoud je jouw contracturen, inhoud en dienstjaren. Maar als jij bij jouw oude werkgever meer verdiende dan het salaris bij de nieuwe vervoerder, dan heb je mogelijk pech. De nieuwe vervoerder is namelijk alleen verplicht jou het salaris te betalen wat in zijn contract staat. Het verschil van salaris raak je dus misschien kwijt.

Moet je de nieuwe baan accepteren?

Nee, dat hoeft niet. Misschien wil jouw oude werkgever je toch wel houden. Of wil je liever niet verhuizen naar een andere locatie. Houd er dan wel rekening mee dat jij gekort wordt op de WW-uitkering. Het is ook mogelijk dat je zelfs helemaal geen WW-uitkering krijgt. Want je hebt immers een passende baan geweigerd.

Heb jij hier mee te maken en wil je graag informatie en advies? Neem contact met ons op >

Als jij ander vervoer rijdt dan contractvervoer, dan ben je nog niet veilig. Jouw werkgever moet misschien ook jouw werkrooster wijzigen. En als er toch ontslagen nodig zijn, dan moet hij het personeel verdelen in vergelijkbare functies. Een schoolrittenchauffeur is dan echt vergelijkbaar met een WMO-chauffeur, en ook met een straattaxichauffeur. Die gaan dan allemaal op één hoop en uit die totale groep wordt de ontslaglijst vastgesteld.

Teken niks
Heel belangrijk: Teken niks. Ga ook niet mondeling akkoord. Bij een mondeling akkoord ben je net zo zeer gebonden aan de gemaakte afspraak als schriftelijk. Als lid van CNV Vakmensen kun je altijd alle documenten eerst door ons laten beoordelen. Pas als wij zeggen dat het er goed uitziet, is het veilig om te tekenen.

Ben je nog niet lid? Check de voordelen en word lid >

Meer weten? Ga naar Sociaal Fonds Taxi voor meer informatie >>
Contractwisseling in taxibranche, en nu?


Word nu lid van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen 
  • Rechtshulp voor werk en privé 
  • Hulp bij je belastingaangifte 
  • Korting op verzekeringen 
  • Informatie en advies bij ziekte

 

Word lid met 50% korting

Contact

Vrijblijvend je vraag stellen kan ook via chat of e-mail.

met je vraag of opmerking