Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Afbouw - Nieuws

Cao-resultaat voor afbouw

CNV Vakmensen heeft een onderhandelingsresultaat bereikt over een nieuwe cao voor de ongeveer 4.500 werknemers in de afbouw. Het gaat om een driejarige cao (van 1 januari 2015 tot 1 januari 2018), waarin de lonen in totaal met 6,5 procent omhoog gaan. De seniorenregeling maakt plaats voor een nieuwe regeling, gericht op duurzame inzetbaarheid.

“We hebben moeilijke keuzes moeten maken”, zegt Roel van Dijk, onderhandelaar van CNV Vakmensen. “Bijvoorbeeld als het gaat om de seniorendagen. Die maakt plaats voor een nieuwe regeling, gericht op duurzame inzetbaarheid. Ook wordt van de werknemers meer flexibiliteit gevraagd en wordt de reiskosten- en reisurenregeling versoberd. Daar staat tegenover dat we weer een driejarige cao hebben, met een loonsverhoging van in totaal 6,5 procent.”

Duurzame inzetbaarheid

De cao-partijen (CNV Vakmensen, FNV en de Nederlandse Vereniging voor Afbouwbedrijven) willen via de cao bevorderen dat werknemers gezond en gemotiveerd hun pensioenleeftijd halen. Elke werknemer heeft een keer in de vijf jaar recht op loopbaanadvies. De werknemer en zijn werkgever geven daar samen invulling aan. Dit kan bijvoorbeeld leiden tot aanpassing van het werkpakket, de arbeidsduur van de werknemer of begeleiding naar ander werk. Deze regeling komt in de plaats van de bestaande seniorendagen. Voor 55-plussers geldt een overgangsregeling.

Naleving cao

De afbouwsector sluit zich aan bij de invoering van een ID-pas door de bouwnijverheid. Van Dijk: “Iedere werknemer die actief is op de bouwplaats, ook een uitzendkracht of zzp’er, moet die pas kunnen laten zien. Dit kan helpen bij de naleving van de cao.”

Banen voor arbeidsgehandicapten

De cao-partijen hebben afgesproken alles op alles te zetten om gedurende de cao-periode in totaal minimaal zestig garantiebanen te creëren voor arbeidsgehandicapten.

Over de afbouwsector

De afbouwsector bestaat uit bedrijven die actief zijn op het gebied van stukadoorswerk, terrazzo/vloeren en plafond- en wandmontage. Er werken ongeveer 4.500 mensen.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid