Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Afbouw - Nieuws

Cao-overleg Afbouw definitief vastgelopen

Het cao-overleg in de Afbouw is op 12 juni jl. definitief vastgelopen. Op 15 mei heeft CNV Vakmensen voorgesteld de huidige cao met een jaar te verlengen. Werkgevers hebben dit aanbod nu afgeslagen.

Wat betekent dit?
  1. De huidige cao blijft van kracht voor huidige werknemers en dit jaar ook nog voor nieuwe werknemers die gaan werken bij een NOA aangeloten bedrijf.
  2. We gaan ons beraden op acties en willen met je in gesprek. Daarvoor kun je ons uitnodigen, zodat we gezamenlijk kunnen bepalen wat we nu moeten doen.

Wat is het probleem?
Tijdens het overleg op 15 mei jl. lagen de voorstellen van bonden en werkgevers nog altijd ver uit elkaar. Sterker nog, werkgevers deden er een schepje bovenop: ze kwamen met nieuwe verslechteringen.

Nieuwe verslechtering was het voorstel om álle niet-gewerkte dagen (vakantie, roostervrij, kort verzuim en onwerkbaar weer), alleen het garantieloon te betalen. Dus niet het volledige loon inclusief toeslagen. Het garantieloon ligt in veel gevallen 15 tot 25 procent lager. Een zeer forse verslechtering dus.

Ziektedagen
Alleen bij ziektedagen willen de werkgevers nog het individueel overeengekomen loon als basis voor de uitkering laten gelden. Die uitkering bij ziekte willen werkgevers dan wel naar 85 procent in zowel het eerste als het tweede jaar. Nu is dat 100 procent in het eerste en 70 procent in het tweede jaar. In een eerder werkgeversvoorstel was sprake van 70 procent in het eerste, en 100 procent in het tweede jaar.

Vakantiebon
Van de andere voorstellen wilden werkgevers alleen de afschaffing van de vakantiebon van tafel halen. Dit na een enquête van FNV Afbouw & Onderhoud onder haar leden. Daaruit bleek dat de grote  meerderheid van de mensen vóór behoud van de vakantiebon is. In ruil voor hun ‘ruimhartigheid’ wilden werkgevers de garantie dat de vakantiebon er volgend jaar alsnog uit gaat. Die hebben we uiteraard niet gegeven.

Werkgevers willen bovendien 5 roostervrije en 10 seniorendagen niet langer uitbetalen.

Zootje
Roel van Dijk, eerste onderhandelaar CNV Vakmensen: “Minder betalen heeft geen zin. Dat is namelijk het probleem niet. Het probleem is dat er geen werk is. Al halveren we de cao Afbouw. Als het werk er niet is, komen we geen stap verder. Wat denken werkgevers eigenlijk? Wij gaan niet akkoord met verslechteringen. Nu werkgevers ons voorstel voor verlenging van de cao hebben afgewezen, heeft verder praten geen zin.”

De tijd van praten is voorbij! Maar hoe nu verder? Laat horen wat je wensen zijn!

Roel van Dijk

r.vandijk@cnvvakmensen.nl
Lees ook

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid