Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Afbouw - Nieuws

Cao-nieuws vakgroep Afbouw en Schilders

Hierbij doe ik je de eerste versie van de gezamenlijke nieuwsbrief van de vakgroep Schilders en de vakgroep Afbouw toekomen.

De vakgroepen zijn begin 2013 een innige samenwerking aangegaan. Een reden voor de samenwerking is dat er veel raakvlakken binnen de sectoren zijn. Daarnaast is met name de vakgroep Afbouw onderbezet. Daardoor hebben de vakgroepen besloten om samen te gaan werken. 

Dit houdt niet in dat de sector zijn eigen gezicht niet meer heeft. Want buiten de vergaderingen om, heeft de sector zijn eigen gezicht en ook zijn eigen cao. En met name dat laatste blijft voorlopig zo.

Maar omdat er voor beide cao’s onderhandelingen gaande zijn en bij beide sectoren thema’s aan de orde zijn zoals vakantiefonds, duurzame inzetbaarheid, loopbaanbeleid en nog een aantal andere thema’s, is dit een nieuwsbrief voor zowel de sector Schilders als de sector Afbouw.

Cao Schilders
Voor de cao Schilders hebben we nu al een aantal rondes achter de rug. De gesprekken verlopen in goede harmonie, alleen liggen de wensen nog ver uit elkaar. Doordat er in 2012 veel Schilders, vaak noodgedwongen, de sector moesten verlaten, is het draagvlak voor veel zaken onder druk komen te staan. In 2012 is ongeveer een kwart uit de sector uitgestroomd. We moeten dus met steeds minder mensen zaken als O&O fonds, seniorendagen en vakantiefonds uitvoeren en onderhouden. Dit houdt concreet in dat, om alles in stand te houden, de kosten van regelingen door het resterende deel van de werknemers opgebracht moeten worden. Kortom, om hetzelfde te houden wat je hebt, ben je een derde meer aan kosten kwijt. Daarover hoor ik graag eens iets van jou terug.

Daarnaast zien werkgevers het graag anders. Daarbij is niet jouw inkomen het grote probleem. Dat kun je behouden. Maar de kosten die alles met zich mee brengt, zien werkgevers graag terug gebracht.

Daar zijn partijen over aan het stoeien en krijg ik met name steun door aanwezigheid van een lid uit de vakgroep. Ergens in mei hoop ik jou meer duidelijkheid te kunnen geven over de cao Schilders en het eventuele resultaat. Het is echter nu wel belangrijk om verantwoorde keuzes te maken voor de toekomst. Daarbij gaat kwaliteit boven snelheid.

Cao Afbouw
Ook de cao Afbouw heeft inmiddels een aantal onderhandelingsrondes achter de rug. Ook daarin zijn kosten het grootste probleem. Als een werkgever het werk krijgt, voor een fatsoenlijke prijs, kan en wil die werkgever het garantieloon en de eventuele prestatiebeloning betalen.

Helaas is de praktijk anders. Het werk is er niet. Als het werk er is, zijn de prijzen er niet. En als dan onverhoopt ook nog iemand ziek wordt, kan de werkgever het salaris, inclusief de eventuele prestatiebeloning, bijna niet betalen. Veel bedrijven bevinden zich op de rand van de afgrond. Op dit moment zijn er nog ongeveer 4300 bouwplaatsmedewerkers geregistreerd bij A&O services en nog ongeveer 1400 UTA medewerkers. Dat geeft te denken. Ook binnen de Afbouw staat alles onder druk en zijn we aan het nadenken over het reduceren van kosten, zonder dat dit jou netto iets kost. Daarover in de nabije toekomst hopelijk meer. Ook voor de Afbouw geldt dat we nadenken over de toekomst. Ook daarbij staat de kwaliteit voorop. Beter iets langer de tijd nemen voor iets goeds, dan dat we snel tot iets komen waar we later spijt van krijgen.

Het nieuwe loon en functiegebouw bij de Schilders
Zo langzamerhand landt het nieuwe loon en functiegebouw bij de Schilders. Daarover zijn de afgelopen weken veel vragen gekomen. Daarbij heeft CNV Vakmensen de vragen zo goed mogelijk beantwoord. Mochten hier nog vragen over zijn, dan verneem ik die graag van je.

Doe mee
Zou je tijd en zin hebben om plaats te nemen in de vakgroep Afbouw of de Vakgroep Schilders? Wij zijn dringend op zoek naar versterking. Mocht je interesse hebben om onderdeel te worden van de vakgroep Schilders of de vakgroep Afbouw, laat mij dat weten! We zitten te wachten op mensen zoals jij! Zijn er daarnaast andere zaken die jij van belang vindt voor mij, laat me dat dan ook weten.

Roel van Dijk

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid